Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, απαρίθμησε τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου, οι οποίοι αφορούν:
- την αύξηση των εξαγωγών
- την αύξηση των ξένων επενδύσεων και των προωθητικών δράσεων
- τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού
Τις θέσεις του πάνω σε αυτό το σχέδιο, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας βέβαιος πως σε βάθος χρόνου θα φέρει αποτελέσματα.
Υπογράμμισε όμως ότι ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. «Οι πολιτικές της εξωστρέφειας είναι μετρήσιμες» και συγκεκριμένα ανέφερε:
- αφενός στις εξαγωγές, οι οποίες «αποτελούν τον καθρέπτη της ανταγωνιστικότητας». «Μπορούμε να αναπτύξουμε εξαγωγική δραστηριότητα σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και σε νέους».
- αφετέρου στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός. «Ας δούμε τις αποτιμήσεις των κεφαλαίων που ήρθαν στην Ελλάδα. Οι ξένοι βλέπουν μακροπρόθεσμες προοπτικές δημιουργίας υπεραξιών».
Όσον αφορά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η σύγχρονη διπλωματία του 21ου αιώνα πρέπει να έχει και οικονομική διάσταση.
«Η συνολική αλλαγή της εικόνας περνάει μέσα από μια αλλαγή αντίληψης για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε βέβαια ότι η εξωτερική πολιτική συνιστά έναν μόνο κρίκο της αλυσίδας αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.
Πρέπει να σημειωθεί πως μόνο στο α’ επτάμηνο του 2021, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%. Αν αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή (μια κι αυτά επηρεάζουν σημαντικά τα στατιστικά στοιχεία), η αύξηση παραμένει υψηλή, στο 18,1%. Τέλος, αν ανατρέξουμε στις προ πανδημίας εξαγωγές του αντίστοιχου επταμήνου 2019, τα νούμερα παραμένουν υψηλά, στο 10,27% και 19,95% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, μόνο στο πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019.
Από την πλευρά του, το Enterprise Greece δέχτηκε 208 αιτήματα για επενδύσεις την τελευταία διετία –με εμφανή άνοδο το τελευταίο εξάμηνο. Οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων και προώθησε 24 μεγάλες επενδύσεις προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 3.335 θέσεων εργασίας, επενδυτικών συμφωνιών εμβληματικού χαρακτήρα, όπως η πρώτη επένδυση παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στη χώρα μας, σύγχρονων τουριστικών έργων και του smart and sustainable project της Αστυπάλαιας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr