Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν.
Όσον αφορά την συμφωνία, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως "έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα".
Σημείωσε ακόμη, πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και 'Αμυνας των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας "κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής".
"Αφορά την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και εταίρους, στο πλαίσιο τόσο της ΕΕ, αλλά βεβαίως και με τις ΗΠΑ", τόνισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Όσοφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, "περιοχή όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr