Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι «ο Ιούλιος είναι εδώ και 47 χρόνια μήνας πένθους και οδύνης για την Κύπρο και την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Η τουρκική εισβολή και κατοχή που διχοτόμησε το νησί είναι ακόμα πραγματικότητα. Αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση. Η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε μια ανεξάρτητη Δημοκρατία, με λαμπρή πορεία στη διεθνή κοινότητα».
Επιπλέον, τόνισε ότι «Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος μοιραζόμαστε την ίδια προσήλωση στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών της περιοχής. Εκπεφρασμένος στόχος και των τριών χωρών είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε τόσο μεταξύ μας, όσο και στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών».
Απευθυνόμενη στους απόδημους Έλληνες φοιτητές, επεσήμανε ότι στο πρόσωπό τους, βλέπει πρώτα τους αναρίθμητους νεαρούς Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού, που κρατούν άσβεστη την φλόγα της πατρίδας στην καρδιά και στην ψυχή τους, καθώς και όλους εκείνους που εκπροσωπούν επάξια, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διατήρησης της γλώσσας, των εθίμων και των ηθών της μητέρας πατρίδας, την οποία ποτέ δεν ξεχνούν.
Ιδιαίτερο καλωσόρισμα, μάλιστα, απηύθυνε και στους φοιτητές από Κύπρο και Αίγυπτο, εξηγώντας ότι μας ενώνουν κοινές πολιτισμικές αξίες και άριστες διπλωματικές και φιλικές σχέσεις. «Δεν ξεχνάμε ποτέ την μεγάλη και ακμάζουσα αιγυπτιώτικη παροικία, στην οποία το ελληνικό στοιχείο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή. Τιμάμε ιδιαίτερα την παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την προσφορά του στην αχανή αφρικανική ήπειρο. Γνωρίζω ότι είχατε την ευκαιρία να συναντηθείτε πριν από λίγες ημέρες με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και να ξεναγηθείτε στην ιστορική αυτή πόλη. Φαντάζομαι ότι η εμπειρία αυτή ήταν πολύ διδακτική» είπε η ίδια.
Ανέφερε, δε, ότι βρίσκονται στο πιο όμορφο, το πιο δημιουργικό στάδιο της ζωής τους, στο στάδιο της προετοιμασίας πριν από το μεγάλο «πέταγμα», πριν πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και υποστήριξε ότι αναντίρρητα η γενιά τους απολαμβάνει πολλά προνόμια που στερήθηκαν οι προηγούμενες γενιές. «Είστε κυρίαρχοι της τεχνολογίας και των απεριόριστων δυνατοτήτων της. Ζείτε σε ένα "παγκόσμιο χωριό”, επικοινωνείτε κατά τρόπο που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Όμως κάθε εποχή, εκτός από τις ευκαιρίες που προσφέρει, έχει και τις δικές της κρίσεις, τις δικές της προκλήσεις», υποστήριξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Ενώ, εξέφρασε βεβαιότητά της, ότι όσο μεγαλώνουν και προοδεύουν, με τη συνδρομή των οικογενειών τους και των δασκάλων τους και με σταθερό σημείο αναφοράς τις ρίζες τους και την ιστορία τους, θα μπορέσουν να βρουν τον δικό τους βηματισμό σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και καταληκτικά ανέφερε: «Προς αυτή την κατεύθυνση ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει και η φιλία των λαών, που εσείς, ως πολύτιμα μέλη της διασποράς, τιμάτε και πρεσβεύετε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr