Συμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΚΙΝΑΛ ως το σταθερά τρίτο κόμμα της χώρας εμφανίζεται καθηλωμένο δύο χρόνια σε ποσοτά από 6% έως 7%. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια συγκυρία που η Ν.Δ εμφανίζει φθορές και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου το 30% των δυνάμεών του. Το γεγονός αυτό τροφοδοτεί ένα σημαντικό ρεύμα αλλαγής της ηγεσίας και αναζήτησης μιας νέας στρατηγικής που προσωποποιείται από όσους έχουν δηλώσει ή γράφεται ότι θα είναι υποψήφιοι Πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ. Στα πρόσωπα που επιλέγονται ουσιαστικά επιλέγονται διαφορετικές πολιτικές προτάσεις αλλά και το πρόσωπο που μπορεί να ανεβάσει το ΚΙΝΑΛ.
-Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα ότι το 24% απαντά ότι αισθάνεται ότι τον ενδιαφέρουν οι εκλογές για την νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και σκέφτονται να ψηφίσουν. Μάλιστα το 16% απαντά καθαρά ΝΑΙ και το 8% μάλλον ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 73% δηλώνουν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν, ωστόσο το 30.7% όσων δηλώνουν κεντρώοι και το 28.3% όσων δηλώνουν κεντροαριστεροί φαίνεται να τους απασχολεί η συμμετοχή στις εκλογές.
Αυτό δείχνει ένα μεγάλο πολιτικό ζωτικό χώρο και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Η μεγάλη συμμετοχή θα δώσει μια νέα ορμή σε ένα χώρο που εμφανίζεται καθηλωμένος και βέβαια θα επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μείζον είναι πάντως ότι η επίτευξη μιας μεγάλης συμμετοχής θα δείξει ότι το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ικανό να ανατρέψει τους συσχετισμούς ώστε να πρωταγωνιστεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετική ερώτηση το 46.9% δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν αυτό το ποσοστό είναι 38.1% για τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ το 47% δηλώνει ότι έχει ψηφίσει έστω μια φορά ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ στις εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας.
-Σχετικά με το τίτλο του Κόμματος, το 26% της κοινής γνώμης, το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ , έναντι 6%, 5% και 9% που θα προτιμούσαν να μείνει ο τίτλος ΚΙΝΑΛ γιατί δίνει μια μεγαλύτερη ευρύτητα. Το 51% της κοινής γνώμης, το 33% των πρώην ψηφοφόρων και το 37% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν θεωρούν ότι η συζήτηση για το όνομα δεν έχει καμια ιδιαίτερη αξία και ουσία.
-Το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας. Είναι άποψη χωρίς προσωπικά χαρακτηριστικά, πολιτική άποψη στενά συνδεδεμένη με την ανάγκη νέας πορείας που είναι εμπεδωμένη και κερδίζει έδαφος.
-Σοβαρό προβάδισμα τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ , αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές έχει η υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου με ποσοστά 27.3% , 37.1% και 38.8% αντίστοιχα, ποσοστά που είναι σχεδόν διπλάσια του δεύτερου υποψήφιου. Ουσιαστικά σε όλα τα κοινά ως προς τα οποία μπορεί να γίνει ανάλυση ( φύλο, ηλικιακή κατηγορία, κομματικός και ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός) παρουσιάζει προβάδισμα.
Στην κοινή γνώμη δεύτερη έρχεται η Φ. Γεννηματά με 15% και ακολουθούν οι Ν.Ανδρουλάκης με 11.5%, ο Π. Γερουλάνος με 8.7% και ο Χ. Καστανίδης με 6.7%.
Στους πρωην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ περνάει στην δεύτερη θέση ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 19.7%, Π. Γερουλάνος 9.1% , Χ. Καστανίδης 3.8%.
Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν στις εκλογές 2ος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 17.9% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 15.7%, Π. Γερουλάνος 10% , Χ. Καστανίδης 5.9%.
- Αναφερθήκαμε ότι η επιλογή προσώπου δεν συνδέεται τόσο με προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλα με πολιτικά χαρακτηριστικά και την εκτίμηση ποιος μπορεί να ανεβάσει την Παράταξη.
Πράγματι ως προς την δημοφιλία προηγείται και πάλι ο Α. Λοβέρδος στην κοινή γνώμη με 39. 4% και ακολουθούν Ν.Ανδρουλάκης με 37.1% Φ. Γεννηματά 34.2%, Π.Γερουλάνος με 28.2% και Χ. Καστανίδης. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά γίνονται Ν. Ανδρουλάκης 69.7%, Α. Λοβέρδος 69%, Φ.Γεννηματά 59.1%, Π. Γερουλάνος 48.5%, Χ.Καστανίδης 33.4%. Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν η δημοφιλία διαμορφώνεται: Α.Λοβέρδος 58%, Ν.Ανδρουλάκης 54%, Φ.Γεννηματά 42.4%%, Π. Γερουλάνος 38.1%%, Χ.Καστανίδης 28.2%.
Ο ουσιαστικός λόγος μεγάλης επικράτησης του Α .Λοβέρδου είναι ότι προηγείται καθαρά σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ποιος μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία, ποιος βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, ποιος μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ , ποιος είναι πιο σύγχρονος, ποιος είναι πιο δυναμικός τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πρώην ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ και σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν. Μόνο στο ποιος είναι πιο σύγχρονος ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ προηγείται ο Ν.Ανδρουλάκης ο οποίος καταλαμβάνει σταθερά την δεύτερη θέση σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη , στους π. ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και όσους σκέφτονται να ψηφίσουν με διαφορά από τον πρώτο Α. Λοβέρδο, αλλά και την Τρίτη Φ.Γεννηματά. Οι αλλοι υποψήφιοι ακολουθούν. ( Τα πλήρη ευρήματα και οι αναλύσεις περιέχονται στο τεύχος της έρευνας).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr