Το άρθρο 7 ορίζει ότι «στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Α.Κ., κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα».
Το άρθρο 13 ορίζει ότι «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας. Για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του γονέα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικο-συναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου. Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511. Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας».
Τσίπρας: Βάλτε τέρμα στο lockdown της Βουλής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τέρμα "στο lockdown της Βουλής και στην καραντίνα της Δημοκρατίας", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού. Χωρίς φυσική παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αποτελεί κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε” κρίσιμα νομοθετήματα, όπως και η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης. Διερωτήθηκε δε αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο «με τη μέθοδο Νικολάου ή με τη μέθοδο Πέτσα» τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται, περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την εσωκομματική της αδυναμία να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. «Το εσωκομματικό σας πρόβλημα, το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε δε τα νομοσχέδια της συνεπιμέλειας, της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που αναμένονται το επόμενο διάστημα. «Δεν έχετε τα κότσια να φέρετε τα μνημόνια γιατί φοβάστε την κοινοβουλευτική σας ομάδα» είπε.
Τασούλας: Η λειτουργία της Βουλής θα συνεχίσει ως έχει
Το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε πάντως από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος τόνισε ότι η Ολομέλεια θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, ισχυριζόμενος ότι η ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών θα ήταν «υγειονομική βόμβα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr