Στο ίδιο πάνελ που είχε ως κεντρικό θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση, συμμετείχαν και οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης και Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization) και δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2007, 2009).
Ο κ. Βορίδης αναγνώρισε ότι στο πεδίο της άσκησης εποπτείας επί των ΟΤΑ από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις εντοπίζονται καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες.
Ανέφερε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ, η οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει αποτελεσματική, ουσιαστική, λειτουργική και λιτή. «Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να επιτευχθεί αύξηση της ταχύτητας ώστε να μη χρονίζουν αποφάσεις προς έλεγχο, να ξαναδούμε τι είδους έλεγχος θέλουμε να είναι αυτός, για ποια μεγέθη και για ποιες αποφάσεις».
Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να αξιολογηθεί ο θεσμός του Συντονιστή των αποκεντρωμένων διοικήσεων «να δούμε αν αυτός ο θεσμός έχει λειτουργήσει».
«Το κρίσιμο είναι η βελτιστοποίηση της επάρκειας και της λειτουργίας των διοικητικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών, καθώς και των σχέσεων των διαφόρων επιπέδων λειτουργίας των διοικήσεων προκειμένου να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο Γ. Πατούλης από την πλευρά του σημείωσε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων με αφορμή και την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά κορονοϊό εποχή.
Τάχθηκε υπέρ της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τις Περιφέρειες, λέγοντας ότι οι τελευταίες είναι αρκετά ώριμες και έχουν μεγάλη εμπειρία να διαχειριστούν πολύ σημαντικά θέματα που σήμερα διαχειρίζονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.
«Σε κάθε περίπτωση οι περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά από αυτές, καθώς εκ της φύσεώς τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι η πανδημία οδήγησε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της περιφερειακής διακυβέρνησης που πραγματώνεται μόνο μέσα από τη συνέργεια κεντρικής εξουσίας και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Εξήγησε επίσης ότι η περιφερειακή διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τις περιφέρειες, αλλά είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν συνεργασίες με την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα να υπάρξει διάκριση αρμοδιοτήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr