Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στην ομιλία του τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας του και μεταξύ άλλων διόρθωσε τον κ. Τσαβούσογλου, που μίλησε για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και μία από τις αναφορές που οδήγησε στον "καυγά". Ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε θιγμένος και άρχισε να εξαπολύει χαρακτηρισμούς για προκλήσεις της Ελλάδας, για να πάρει τελικά την πληρωμένη απάντηση του Έλληνα υπουργού.
Ο on camera "καυγάς" δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και είναι εξαιρετικά αβέβαιο πού θα οδηγήσει. Μπορούν να επανέλθουν οι γέφυρες επικοινωνίας ή έπεσαν οριστικά;
Η Ελλάδα σαφώς και θα επιδιώξει ξανά τη συνεννόηση, αλλά ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας; Ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί, αλλά αν πρέπει να υποθέσουμε κάτι, τότε η όξυνση της έντασης είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Τα σημεία τριβής
Στη διάρκεια του τηλεοπτικού καυγά των δύο υπουργών τα βασικά σημεία διαφωνίας ήταν:
Μειονότητες
Ο Τσαβούσογλου είπε στην ομιλία του ότι μίλησε με τον κ. Δένδια «για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη».
Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης».
Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, αποστρατικοποίηση νησιών
Η έκρηξη Τσαβούσογλου είχε ασφαλώς και αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες: «Τετελεσμένα και προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα απευκταία», είπε απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο οποίος του απάντησε πως «ανέφερα ότι προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά».
Ο κ. Τσαβούσογλου επανήλθε λέγοντας ότι «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως είπατε η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».
Ο κ. Δένδιας απάντησε εκ νέου: «Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει διάταξη διεθνούς δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα».
Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε την κόντρα: «Αναφέρεστε σε αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», είπε και πήρε ξανά ηχηρή απάντηση: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας.
Τσαβούσογλου: «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».
Δένδιας: «Το casus belli αποτελεί στάση που αντίκειται και δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Προσφυγικό
Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν προκλητικός στο θέμα του προσφυγικού κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασφαλώς, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως «έγινε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Εβρο».
Κυπριακό
Τέλος, υπήρξαν αναφορές και για το Κυπριακό, για το οποίο θα υπάρξει και διεθνής διάσκεψη στις 27 Απριλίου. Ενόψει αυτής της συνάντησης ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα πως «όλες οι συμμετέχουσες πλευρές να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό τρόπο».
«Το πλαίσιο λύσης είναι η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία», υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, την ώρα που η τουρκική πλευρά δηλώνει αποφασισμένη να προτείνει λύση δύο κρατών.
Η επόμενη μέρα
Πλήρες το αδιέξοδο θα έλεγε κανείς, με τον Τσαβούσογλου μάλιστα να κλείνει τον τηλεοπτικό καυγά λέγοντας πως «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».
Η Τουρκία συνεπώς θα επιχειρήσει να επιρρίψει στην Ελλάδα ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών και ενδεχομένως να επιδιώξει να επαναφέρει εντάσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και φυσικά να δουλέψει πολύ τις διεθνείς σχέσεις.
Από εδώ και στο εξής έχει πολύ μεγάλη σημασία η στάση των εταίρων, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, αλλά και Ρωσίας. Η Τουρκία θα επιδιώξει να μπει στο ρόλο της "θιγμένης", που προσπαθεί, αλλά η αδιάλλακτη Ελλάδα δεν δέχεται να συζητήσει τίποτα. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει αυτό το αφήγημα, να πείσει τους διεθνείς "παίκτες" ότι η Άγκυρα προβοκάρει για ακόμη μία φορά τις συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελπίδες για ένα καλοκαίρι χωρίς εντάσεις, μάλλον απομακρύνονται και οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένεται να έχουν πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr