"Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δικαίωσαν την στρατηγική του πρωθυπουργού Κ. Μητσότακη να μετατρέψει το Ελληνοτουρκικό σε Ευρωτουρκικό ζήτημα", προσέθεσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στους πέντε πυλώνες κυρώσεων που απειλούν την Τουρκία και αφορούν σε πρόσωπα και σε εταιρείες, σε περιορισμό της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και τομεακές κυρώσεις, όπως στον τουρισμό, στις εξαγωγές αλλά και στον τομέα της ενέργειας, αν συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις.
Αναφορικά με τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης όσο και στην μετέπειτα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ότι "έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ο κ. Μπάιντεν επισήμανε για πρώτη φορά ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας αναμένονται να είναι καλύτερες από ποτέ, εγκαινιάζοντας τα επόμενα 200 χρόνια φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών".
Όσον αφορά την Τουρκία, ισχυρό ήταν το μήνυμά του και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι τρεις χώρες προβληματίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική: η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία. "Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει είναι η γεωστρατηγική σχέση ΕΕ- Τουρκίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης όταν αντιτίθεται σε κάθε απόφαση της ΕΕ, συμμετέχει σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις και με δεδομένη και την υποχώρηση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας", συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr