«Όχι για την κάλυψη της ύλης, που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο», διευκρίνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. «Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται. Κρίνεται σκόπιμο – αν αποφασιστεί η παράταση– επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα», συνέχισε.
«Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», πρόσθεσε.
Σχετικά με το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, η κ. Μακρή είπε ότι «είμαστε ένα από τα υπουργεία που έχουν εμπλοκή σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ανέβει η πλατφόρμα για τους παρόχους και μετά με τους δικαιούχους. Θα αφορά σε περίπου 525.000 άτομα. Θα καλυφθούν περίπου 325 χιλιάδες οικογένειες. Νομίζω το θέμα έχει μπει στις ράγες και θα γίνει όσο γίνεται νωρίτερα. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο στο υπουργείο δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».
Σχετικά με το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και τις πανελλαδικές, η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι «όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας».
Τονίζοντας έπειτα ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να να λειτουργήσουν διά ζώσης τα σχολεία, η κ. Μακρή σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».
Εξηγώντας, τέλος, γιατί τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, η ίδια σημείωσε ότι «Τα ειδικά σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Οι τάξεις εκεί είναι ολιγομελείς. Η φύση της εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά επιβάλει τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. Για αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων».