Ο υπουργός ανέπτυξε τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την εστίαση, προανήγγειλε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ετοιμάζονται για άνοιγμα τον Μάιο.
Αναλυτικά, τα όσα είπε ο υπουργός:
«Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ καλά για τα καλά σου λόγια. Εκλαμβάνω την αναφορά σας σαν μία ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά στην κυβέρνηση, όχι μόνο εγώ, όλη η κυβέρνηση, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Γιατί θέλω να είμαι μαζί σας πολύ ειλικρινής και να σας κάνω μία, ας μου επιτραπεί ο όρος, de profundis εξομολόγηση.
Κανένας μας δεν ονειρευόταν τη θητεία του υπό αυτές τις συνθήκες. Εγώ ποτέ δεν φανταζόμουν ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι θα έπρεπε να ασχολούμαι με το πως θα κλείνουν οι επιχειρήσεις και πως θα ελέγχω να μπαίνουν λιγότεροι πελάτες σε μία επιχείρηση. Πάντα στο μυαλό μου είχα ότι θα ήθελα να ανοίγω επιχειρήσεις και να ενθαρρύνω περισσότερους πελάτες να μπαίνουν σε μία επιχείρηση.
Υπό την έννοια λοιπόν αυτή, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δεινή θέση που έχουν βρεθεί επαγγελματίες του κλάδου της εστιάσεως. Εκ μέρους της κυβερνήσεως τους ζητώ συγγνώμη για το ότι είναι κλειστοί για τόσους μήνες, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα και εκείνοι καταλαβαίνουν ότι αυτή δεν είναι μία απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία, επειδή θέλαμε να κλείνουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά γιατί επικράτησε πιστεύω και σωστά στην κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία το κριτήριο της υπερασπίσεως και της προασπίσεως της δημόσιας υγείας. Επιλέξαμε να χαθούν χρήματα για να σωθούν ζωές και αυτό ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα.
Θα μου επιτρέψετε λίγο να συμβουλευτώ τις σημειώσεις μου από το κινητό μου, για τα νούμερα, γιατί δεν θέλω να κάνω λάθος, για το τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πάμε λοιπόν στα νούμερα. Το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 6,4 δισεκατομμύρια. Το 2020 λόγω των κλειστών καταστημάτων, κύριε Πρόεδρε, ο τζίρος ο πραγματικός έφτασε στα 4,2 δισεκατομμύρια. Όμως, η κυβέρνηση με μία σειρά μέτρων που θα εξειδικεύσω στη συνέχεια, έχει ενισχύσει τον κλάδο αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από Ευρωπαϊκούς πόρους, κατά 1,93 δισεκατομμύρια.
Έτσι λοιπόν τα 6,4 δισεκατομμύρια του 2020, τελικώς έκλεισαν σε 6,13 δισεκατομμύρια το 2020. Η απώλεια αυτών των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου, είναι ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν, ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση.
Έρχομαι να πω λίγο τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 ως 5 άτομα στην εστίαση έχουν λάβει από την επιστρεπτέα 5, περίπου 2000 ευρώ το κατώτατο όριο, δεν πληρώνουν ενοίκια Ιανουάριο, Φεβρουάριο, τώρα και Μάρτιο. Δεν πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή. Έχουν αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η αποπληρωμή τους έχει πάει στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές στις 30/9 του Σεπτεμβρίου, δηλαδή του 2020, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τοκοχρεολυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Θα πληρώσουμε και τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Έχουμε πάει σε μείωση του ΦΠΑ στο 13%, αρχικά το είχαμε πάει μέχρι τον Απρίλιο, τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.
Έχουμε απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους μήνες του lockdown και δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων και μείωση 50% του τέλους που αναλογεί στους μήνες που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.
Επίσης, με πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιχορηγείται ως γνωστόν η προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τετραγωνικά νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και μέχρι τα 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα. Αυτό ισχύει αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου του 2020.
Για τις επιχειρήσεις άνω των 5 ατόμων, από την Επιστρεπτέα 5 έλαβε η κάθε επιχείρηση το λιγότερο 4.000 ευρώ. Πάλι δεν πληρώνουν ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, μην τα επαναλαμβάνω, γιατί αυτά ισχύουν για όλους, ακριβώς τα ίδια όπως τα ανέφερα και για τις άλλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το κάθε κατάστημα εστίασης κατά μέσο όρο, μόνο από την Επιστρεπτέα 5, πήρε 4.592 ευρώ. Υπενθυμίζω το μισό είναι μη επιστρεπτέο. Δηλαδή το μισό είναι χάρισμα. Χάνουμε την αίτηση της επιδότησης για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Δεν τη χάνουμε με την έννοια του δώρου. Για να μην παρεξηγηθώ. Επίσης ένα κατάστημα παροχής ποτών έλαβε κατά μέσο όρο 3.139 ευρώ. Συνολικά 21.087 επιχειρήσεις κρίθηκαν επιλέξιμες για το πρόγραμμα αυτό.
Στη δευτερολογία μου θα εξηγήσω και τα επιπλέον μέτρα τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το μήνυμα είναι, έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Περνάνε δύσκολα, αλλά είμαστε όλη την ημέρα από πάνω να βρούμε το δυνατόν τις καλύτερες λύσεις».
Δευτερολογία:
«Κύριε συνάδελφε, ως προς το αν θα έρθει το 3ο κύμα ή όχι, ο κύριος Πρόεδρος ως γιατρός είναι πιο αρμόδιος για να απαντήσει. Δεν το γνωρίζω. Ελπίζω να μην έρθει.
Σίγουρα τα μέτρα της καραντίνας που έχουμε λάβει, τα έχουμε λάβει για να εμποδίσουμε την έλευση ενός τέτοιου 3ου κύματος, που θα ήταν καταστροφικό, κυρίως για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Πιστεύω όμως, ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Με ανησυχία, το παρακολουθούμε, με δυσκολίες, αλλά υπό έλεγχο.
Τώρα, πάω στα οικονομικά που είναι περισσότερο της δικής μου αρμοδιότητας. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, να ξεκαθαρίσω ότι εκεί δεν μπαίνει ανθρώπινο χέρι. Δεν αποφασίζει ούτε ο Υπουργός Σταϊκούρας, ούτε ο Υπουργός Γεωργιάδης αν θα πάρει ο Α ή ο Β αυτά τα χρήματα. Έχουμε βάλει κάποια κριτήρια, τα οποία είναι αντικειμενικά. Είναι η μείωση του τζίρου, είναι ο αριθμός των εργαζομένων, που όταν μπαίνουν αυτά τα κριτήρια από το λογιστή μέσα στην πλατφόρμα, αυτομάτως ο αλγόριθμος που έχει φτιαχτεί από κάτω, μοιράζει τα χρήματα.
Τώρα υπήρξαν σοβαρά παράπονα από τις επιχειρήσεις εστιάσεως ότι με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πήραν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν. Εμείς δράσαμε για να απαντήσουμε σε αυτή τους την κριτική. Εγώ τη δέχομαι, γιατί όταν κάποιος διαμαρτύρεται, δεν διαμαρτύρεται χωρίς λόγο. Κάποιο λόγο έχει που διαμαρτύρεται.
Στην Επιστρεπτέα προκαταβολή λοιπόν 6, για πρώτη φορά την κάναμε σε μηνιαία βάση και όχι σε διμηνιαία βάση. Για ποιο λόγο; Για να βάλουμε το τζίρο του Ιανουαρίου του ’20 με τον τζίρο του Ιανουαρίου του ’21. Εκτιμούμε ότι βάσει αυτής της κίνησης, τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, όπως η εστίαση, θα έχουν πλεονέκτημα ως προς την απορρόφηση χρημάτων σε σχέση με επιχειρήσεις που εν μέρει άνοιξαν, όπως παραδείγματος χάρη το λιανικό εμπόριο που τον μισό Ιανουάριο δούλεψε και δούλεψε καλά.
Τι εννοώ με αυτό; Ότι εφόσον ένα κατάστημα δούλεψε τον Ιανουάριο καλά, η μείωση του τζίρου του θα είναι μικρή, άρα και τα χρήματα που θα δικαιούταν να πάρει από την Επιστρεπτέα προκαταβολή λιγότερα, άρα θα μείνουν περισσότερα χρήματα προς διανομή προς εκείνες τις επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη μείωση τζίρου, γιατί παρέμειναν πολύ καιρό κλειστές. Όπως είναι και κατά κύριο λόγο η εστίαση. Εκτιμούμε λοιπόν ότι στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα υπάρχει σοβαρή, καλύτερη αντιμετώπιση των καταστημάτων εστιάσεως.
Τέλος, ως προς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα δούμε πως θα πάει. Είναι νωρίς να σας πω αν θα απορροφηθεί ή όχι το σύστημα, το πρόγραμμα για τις θερμάστρες.
Αυτό έχει μπει για να φτιάξει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν περισσότερο τον εξωτερικό χώρο. Είμαστε ήδη σε επαφή με τον κύριο Καββαθά - τον κύριο Καββαθά τον αναφέρω ως Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρο που εκπροσωπεί την εστίαση θεσμικά- και είμαστε σε συνεννόηση και σχεδιάζουμε πρόγραμμα καινούριο ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο για την εστίαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, εν όψει του ανοίγματος. Πιστεύω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορώ να πω ημερομηνία, αλλά εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε.
Και θέλω να πω και κλείνοντας κάτι για τις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους και τα λοιπά, που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, καλά το είπατε, είναι πολλά και ωραία τα κτήματα, η προσωπική μου γνώμη -θα διακινδυνεύσω να το πω αυτό- είναι ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Και το λέω και για τον εξής λόγο κύριε Πρόεδρε. Διότι πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει τις εκδηλώσεις του, να σπεύσει και από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού τους. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά θα δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουν μείνει ένα χρόνο χωρίς εκδηλώσεις.
Πιστεύω λοιπόν, ότι με το πρόγραμμα των εμβολιασμών που προχωράει ταχύτατα, με την εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και τις προβλέψεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το πως θα πάει η πανδημία στη χώρα μας, τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και αυτές τις επιχειρήσεις. Άρα να κάνουν από τώρα τον προγραμματισμό τους. Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Ευχαριστώ πολύ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr