Η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ:
Τον τελευταίο καιρό το ΕΛΙΑΜΕΠ δέχεται συστηματικές επιθέσεις από διάφορους ακραίους κύκλους.
Ίσως είναι μια ευκαιρία να ξανασυστηθούμε. Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα ανεξάρτητο, μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα και «δεξαμενή σκέψης», με λειτουργία πάνω από 30 χρόνια.
Στα διοικητικά και συμβουλευτικά όργανά του μετέχουν διαχρονικά προσωπικότητες υψηλού κύρους από τον διπλωματικό, στρατιωτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, με καίρια συμβολή στα δημόσια πράγματα της χώρας. Στις δημόσιες εκδηλώσεις του συστηματικά συμμετέχουν εν ενεργεία και πρώην Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών και μέλη όλων των κυβερνήσεων της χώρας.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει «μέλη» αλλά ερευνητές ή συμβούλους, καθηγητές, πρώην διπλωμάτες και ειδικούς σε διάφορους κλάδους και με ευρύτερη καταξίωση. Κανείς τους δεν δεσμεύει το ΕΛΙΑΜΕΠ ούτε δεσμεύεται από αυτό. Καθένας και καθεμία εκφράζουν ελεύθερα την ατομική τους άποψη.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει «γραμμή». Έχει όμως μια συγκλίνουσα οπτική των συνεργατών του: υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής μιας ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδας, των δημοκρατικών αξιών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ συνεργάζεται με πολλά αντίστοιχα ιδρύματα ή δεξαμενές σκέψης του εξωτερικού και με πολλές επιφανείς προσωπικότητες από άλλες χώρες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από τη τακτική συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα του Ιδρύματος και στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει.
Η διαδρομή μας είναι δημόσια και διαφανής, οι εκδηλώσεις, δηλώσεις, δημοσιεύσεις, τα οικονομικά στοιχεία κι οι πηγές χρηματοδότησης (κυρίως ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, προγράμματα ερευνητικής αριστείας) είναι όλα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ καταγράφεται συστηματικά ως το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνώς think tank της Ελλάδας, και ένα από τα σημαντικότερα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2017 «για το σημαντικό έργο του στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Άμυνας και της Ασφάλειας».
To ΕΛΙΑΜΕΠ καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων.
Αρκετοί ερευνητές και σύμβουλοι του ΕΛΙΑΜΕΠ, όχι όλοι, υποστηρίζουν σήμερα ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία είναι ο διάλογος, σίγουρα όχι όμως με το πιστόλι στον κρόταφο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και στο βάθος η Χάγη. Αυτή τυχαίνει να είναι και η επίσημη άποψη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τουλάχιστον δυο ακόμα κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κανείς βέβαια δεν τρέφει αυταπάτες για το καθεστώς Ερντογάν.
Ως φόρουμ δημόσιου διαλόγου, το ΕΛΙΑΜΕΠ φιλοξενεί ένα εύρος απόψεων. Αποδέχεται πλήρως την κριτική, ακόμα και στα ακραία όριά της, ακόμα και την κακόβουλη.
Δεν θα ανεχτεί όμως πλέον τη συστηματική κατασυκοφάντηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που επιδιώκει να πλήξει την καλή φήμη του Ιδρύματος, αμφισβητώντας την ακεραιότητα και τον πατριωτισμό του Ιδρύματος και των στελεχών του.
Για το λόγο αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ κατέθεσε αγωγή εναντίον συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος σε ραδιοφωνική εκπομπή προέβη σε βαρύτατα προσβλητικές, ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές εναντίον του Ιδρύματος και των στελεχών του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την πρόσφατη περίοδο έντασης με την Τουρκία, η ευκολότερη επένδυση για πολλούς είναι το εμπόριο υπερπατριωτισμού για εγχώρια κατανάλωση. Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο: να υπερασπίζεται την Ελλάδα σε απαιτητικά διεθνή ακροατήρια, αντλώντας από το κεφάλαιο της ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας του που χτίστηκε με σοβαρή δουλειά τριάντα και πλέον ετών.
Μόνο τους τελευταίους 8 μήνες:
Δημοσιεύσαμε μελέτες, στα ελληνικά και αγγλικά, με τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες από την σκοπιά του διεθνούς δικαίου.
Εξετάσαμε γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης της Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας προσκρούει στην πολιτική επιθετικής κλιμάκωσης που ακολουθεί η Τουρκία κατά την τελευταία πενταετία.
Αναλύσαμε την επιθετικότητα και τις εμμονές της Τουρκίας υπό το καθεστώς Ερντογάν.
Παρουσιάσαμε αναλυτικά με αριθμούς και infographics την εμπορική αλληλεξάρτηση Τουρκίας και Δύσης.
Αναθέσαμε και φιλοξενήσαμε από κοινού με κορυφαίο αμερικανικό think tank μελέτη διακεκριμένου διεθνούς διπλωμάτη για το πώς το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση.
Εξετάσαμε γιατί οι πρόσφατες συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο επιβεβαιώνουν το σεβασμό της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Επιχειρηματολογήσαμε γιατί η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική που να συνθέσει τη λογική της δέσμευσης με την ανάγκη της αναχαίτισης της επιθετικής και αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Εξετάσαμε την κλιμάκωση των διενέξεων της Τουρκίας με τους γείτονές της σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Προτείναμε την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης των αμυντικών σπουδών στην Ελλάδα.
Αναλύσαμε τον τουρκικό ηγεμονικό αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνογαλλική συμμαχία.
Αναλύσαμε τις επιπτώσεις μιας επανεκλογής Τραμπ και τα διλήμματα της Τουρκίας απέναντι στη Δύση.
Εξηγήσαμε γιατί η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση περνάει από την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ως κράτους που απειλεί την ασφάλεια χώρας-μέλους της ΕΕ.
Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε σε βάθος το περίπλοκο πλέγμα των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας.
Αναλύσαμε την προέλευση και τις επιπτώσεις των συγκρουσιακών σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας, Σίσι και Ερντογάν.
Γυρίσαμε podcasts στα αγγλικά προκειμένου να βοηθήσουμε το διεθνές κοινό να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη δύσκολη γειτονιά και τις λύσεις που μπορεί να δώσει το διεθνές δίκαιο.
Διοργανώσαμε διαδικτυακές συζητήσεις, στα αγγλικά, με διακεκριμένους διεθνείς διαμορφωτές πολιτικής και αναλυτές. Συζητήσεις που μεταξύ άλλων ανέδειξαν τους συσχετισμούς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Διεθνείς συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν και την Ανατολική Μεσόγειο, για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, την επόμενη μέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές για την Ανατολική Μεσόγειο, τις διατλαντικές σχέσεις.
Αυτά είναι λοιπόν ορισμένα από όσα κάναμε τους τελευταίους 8 μήνες, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής αλλά και να προβάλλουμε την οπτική της Ελλάδας στις προκλήσεις που διέρχεται η δύσκολη περιοχή μας.
Απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους ανθρώπους, στηρίζοντας συστηματικά τη χώρα μας στο διεθνή διάλογο. Χωρίς κραυγές, με σοβαρότητα, εγκυρότητα και ψυχραιμία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και δεν θα φοβηθούμε κάποιους μισαλλόδοξους, ούτε θα δεχτούμε μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr