Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι «με ένα μεγάλο μέρος τους να μην μπορεί καν να παρακολουθήσει ικανοποιητικά το μάθημα εξ αποστάσεως, για πρακτικούς λόγους. Που αντιμετωπίζει παράλληλα προβλήματα οικονομικής και ψυχολογικής φύσης, λόγω των μέτρων και της απομόνωσης. Τόσο ανάλγητοι, τόσο σκληροί».
«Ακόμα και τους ελάχιστους αποφοίτους από τα νυχτερινά λύκεια κόβουν», σημείωσε ο κ. Φίλης, συμπληρώνοντας «Τι τους πείραξαν αυτά τα παιδιά, που επιμένουν να μορφωθούν παρά τις αντιξοότητες που έχουν αντιμετωπίσει στη ζωή; Κίνητρο αποτελούσε για αυτά η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και το διαγράφουν σκληρά κι ανάλγητα, με μια οριζόντια γραμμή».
Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτελεί ένα συμβόλαιο το οποίο είναι, όπως υποστήριξε, «να διώξει τα παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κι όσα από αυτά μπορέσουν, ας πληρώσουν ιδιωτικά κολέγια. Τα υπόλοιπα, «στον ήλιο μοίρα».
Με τις περικοπές, με την αστυνομοκρατία, με την καταστολή, με τις κάμερες, την παρακολούθηση και το φακέλωμα στα πανεπιστήμια, συνέχισε ο κ. Φίλης, «δημιουργούν συνθήκες αντίδρασης από την ακαδημαϊκή κοινότητα χωρίς προηγούμενο».
«Να τους θυμίσω όμως ότι πολλά νομοσχέδια, ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, αποσύρθηκαν κακήν κακώς. Ο ν. 815, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τον πήρε πίσω. Οι ρυθμίσεις Κοντογιαννόπουλου επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τις πήραν όλες πίσω, δυστυχώς όμως με το αίμα του καθηγητή Τεμπονέρα. Η προσπάθεια να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Την πήρανε πίσω κι αυτή. Τις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου τις πήρε πίσω η ίδια Βουλή, με υπουργό τον κ. Αρβανιτόπουλο. Και «χάθηκαν» μετά και ο κ. Αρβανιτόπουλος και η κα Διαμαντοπούλου και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ της εποχής», τόνισε.
«Αυτό είναι το μέλλον όσων κομμάτων και πολιτικών προσώπων με τρόπο βάναυσο επιχειρούν να παραβιάσουν τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση. Κι αν δεν άκουσαν χτες τη μεγάλη διαδήλωση έξω από τη Βουλή, θα ακούσουν καλύτερα την επόμενη, την άλλη βδομάδα.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης.
Η απάντηση της Κεραμέως
Την ίδια στιγμή, πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Φίλη, ρίχνει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την επίθεση στο γραφείο της, αναφέροντας πως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδοκιμάζουν τις επιθέσεις αγνώστων στο πολιτικό της γραφείο και λειτουργούν ως συνήγοροι των δραστών.
«Δεν σκόπευα να κάνω αναφορά σε σχέση με την επίθεση που δέχθηκα. Δεν θα έκανα αναφορά αν δεν είχε εκδοθεί μια ειρωνική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταδικάσει την επίθεση ή να μην πει τίποτα. Επέλεξε να βγάλει ειρωνική ανακοίνωση τολμώ να πω ίσως και επιδοκιμαστική του περιστατικού παρομοιάζοντας τα τρικάκια με κομφετί. Και είπατε λες και είστε συνήγοροι των δραστών ότι παρερμηνεύτηκαν τα συνθήματα. Είπατε ότι δεν μου έγραψαν «Ν+2 να είναι οι ώρες μου» αλλά Ν+2 να είναι οι ώρες του νομοσχεδίου» είπε η κυρία Κεραμέως για να προσθέσει «έχει ξαναυπάρξει επίθεση στο γραφείο μου με τον ίδιο τρόπο και τα τρικάκια γράφουν «Ν+2 να είναι οι ώρες σου». Και ποια ήταν τότε η απάντηση του κ. Φίλη; Είπε ο κ. Φίλης «ε καλά πως κάνετε έτσι φοβάστε τις μπογιές;».«Όταν επιλέγεται η ειρωνεία αντί καταδίκης, όταν επικαλείστε ότι 35χρονοι που πετάνε τρικάκια είναι ημιπιτσιρικαρία. Όταν στέλνετε μήνυμα ανυπακοής όπως ο κ Φίλης που παρακινεί στην κατάργηση του νόμου και στην ανομία. Όταν βουλευτές επιβραβεύουν διάρρηξη εισόδου πανεπιστημίου με αλυσοπρίονο τότε ο κατήγορος είναι ολισθηρός. Ας σταθούμε στο ύψος περιστάσεων. Διαφορετικές θέσεις είναι θεμιτό να έχουμε. Άλλο αυτό και άλλο να εκπέμπεται μήνυμα ανοχής στην παραβατικότητα εντός και εκτός πανεπιστημίου» τόνισε η υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr