Απονομές συντάξεων, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανεργία και γενικότερα εργασιακά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που πριν από ένα μήνα περίπου, στις 15 Δεκεμβρίου από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, είχε χαρακτηρίσει ως «σαράκι» για την ελληνική οικονομία, το πρόβλημα με τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων και είχε προαναγγείλει πρωτοβουλίες που θα αναλάμβανε ο ίδιος για την επίλυσή του.
Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί η στήριξη της απασχόλησης στην μετά Covid-19 εποχή προκειμένου να μην εκτοξευτεί η ανεργία, καθώς τους επόμενους μήνες θα απομακρύνεται σταδιακά η ασπίδα προστασίας που προσέφερεαν οι αναστολές συμβάσεων και τα άλλα μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα θα στηριχθεί εν πολλοίς στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, σε πρώτη φάση και ειδικότερα τον επόμενο μήνα θα προωθηθεί το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα βάλει τις δικές του «πινελιές» στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αλλαγές στην αγορά εργασίας με βασικότερες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών και ελαστικότερα ωράρια.
Σε δεύτερη φάση την άνοιξη θα ακολουθήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία έχει επωμιστεί ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου και προβλέπει τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr