Ο Εμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, συμμετείχε στη Σύνοδο λίγη ώρα μετά την επίσκεψή του στη Νίκαια, την οποία επισκέφθηκε μετά τη φονική επίθεση φανατικού ισλαμιστή σε εκκλησία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί πως η χώρα του δέχεται επίθεση και το απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε παραπληροφόρηση.
Ο Μακρόν είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ πως σκόπιμα η αντι-αυτονομιστική νομοθεσία παρουσιάστηκε ως αντι-ισλαμική και προκάλεσε αντίδραση από μουσουλμανικές χώρες.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πριν από τις επιθέσεις στη Γαλλία, τη δοφολονία του καθηγητή και την επίθεση στην εκκλησία, είχαν παραμορφωθεί σκόπιμα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Στην Τουρκία αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως οι επιθέσεις Ερντογάν στο Μακρόν και η ρητορική του προκαλεί μία σύγκρουση πολιτισμών, που αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.
Πρόσθεσε πως ουσιαστικά συμπληρώνει τις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πλέον ξεπερνούν αυτό το επίπεδο και απειλούν συνολικά την Ευρώπη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπερθεμάτισε στο ζήτημα της Τουρκίας, πιστεύοντας πως τώρα, μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία. οι ελληνικές θέσεις θα εισακουστούν επιτέλους από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Έστω και... πλαγίως η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από τη σύγκρουση Ερντογάν- Μακρόν, κάτι που υπογραμμίσαμε σε πρόσφατες αναλύσεις μας στο reporter.gr.
Οι δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταδίκασε «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες».
Υπογράμμισε ακόμα πως η ΕΕ πρόσφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr