"Θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν πραγματικά κλειδώσει αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών, αλλά το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τους δύο. Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων. Όταν θα έχουμε κάτι έτοιμο, θα το ανακοινώσουμε", σημείωσε ο κ. Πέτσας.
"Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει και σήμερα έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο παρουσίασε ο κ. Μπορέλ. Αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το ζητούμενο που πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιο τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση...", επεσήμανε. "Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις". Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα. Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα - η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα - θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων. Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά στην επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι, με την έλευση του κ. Πομπέο, η Αθήνα αναμένει να επιβεβαιωθεί η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα. Ιδίως, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. "Από εκεί και πέρα υπάρχουν μία σειρά από θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών που θα αποτυπωθούν στην επίσκεψή του στην Αθήνα και στην Κρήτη...", είπε.