Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πέτσας ανέφερε:
«Εμείς έχουμε αποδείξει πάντα, ότι θέλουμε τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως μετά από την τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας είναι βασική προϋπόθεση να υπάρξει άμεση, έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το ένα και μοναδικό ζήτημα της διαφοράς μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, για το αν η κυβέρνηση φοβάται ένα θερμό επεισόδιο νοτίως της Κρήτης είπε:
«Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι προφανές από τις εξελίξεις τελευταίων μηνών, ότι η Τουρκία, μετά την εξέλιξη που είχαμε στο Έβρο και στις Καστανιές στο τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να ισοσκελίσει τις εντυπώσεις, γιατί κατάλαβε ότι ο εκβιασμός, ο οποίος προσπάθησε επί πολύ καιρό να χρησιμοποιήσει απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ξεφούσκωσε. Επομένως είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι θέλουμε την καλή γειτονία. Όμως για να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, θέλει και τους δύο να την πιστεύουν».
Όσον αφορά στην αξιοποίηση του πακέτου recovery fund από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών πηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Θα κινηθούμε μεθοδικά. Θα χρησιμοποιήσουμε την γνώμη των ειδικών, όπως είναι η επιτροπή με επικεφαλής τον νομπελίστα τον κ. Πισσαρίδη, και μέλη πολύ εγνωσμένης αξίας, ώστε να έχουμε την άποψή τους για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Μετά έχουμε την ίδια την κυβέρνηση, η οποία θα δει αυτές τις προτάσεις, προκειμένου να διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο και ο Πρωθυπουργός να είναι έτοιμος να το ανακοινώσει στις αρχές του φθινοπώρου. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία. Αυτά τα χρήματα που είναι πολλά, περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ του 2019 να επενδυθούν. Έχουμε λοιπόν αρκετούς μήνες μπροστά μας να το σχεδιάσουμε σωστά, να αρχίσουμε να απορροφούμε χρήματα από το τέλος του ' 20 αρχές '21, αν όλα πάνε καλά και να μπορέσουμε μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».
Παράλληλα, παρατήρησε ότι «θα υπάρχει πρόνοια για την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών, με σκοπό την τόνωση των Περιφερειών, ανάλογα και με το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και τις ανάγκες τις οποίες έχουν ήδη». Αυτά, όπως πρόσθεσε, «θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες, πάντα σε συνεργασία με τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές, αλλά και συλλόγους και ανθρώπους της αγοράς της κάθε περιοχής».
Σχετικά με τον τουρισμό, στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Οι Περιφέρειες πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια μαζί με την κυβέρνηση, ώστε να περιοριστούν οι όποιες απώλειες μπορεί να υπάρχουν φέτος στα εισοδήματα και στον τζίρο των επιχειρηματιών και των νοικοκυριών. Αυτό θα επιτευχθεί προστατεύοντας πρώτα τη δημόσια υγεία, προκειμένου να συνεχίζουμε να έχουμε τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι σήμερα.
Δεύτερον δείχνοντας παντού στον κόσμο και φυσικά στην υπόλοιπη Ελλάδα, ότι έχουμε ξεδιπλώσει ένα σωστό σύστημα, ώστε σιγά-σιγά να ανοίγουμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε πισωγύρισμα. Ο τουρισμός έχει να ωφεληθεί από αυτό, ώστε να περιορίσει, όσο μπορούμε φέτος, τις απώλειες που είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν. Κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε, προκειμένου να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα περιορίσει τις απώλειες φέτος για να έχουμε μία δυναμική επανεκκίνηση του χρόνου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr