Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι «ο Αγροτικός Τομέας αποτελεί τον φτωχό συγγενή στις κυβερνητικές επιλογές» και πως «το νομοσχέδιο που συζητούμε είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των αγροτών και του αγροδιατροφικού τομέα».
Ο ίδιος εξήγησε ότι παρά τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου περί διάθεσης 150 εκατ. ευρώ έως σήμερα οι αγρότες έχουν εξαιρεθεί οριζόντια από όλα σχεδόν τα μέτρα. «Ακούν για ενισχύσεις δισεκατομμύρια και εκατομμύρια, αλλά δεν παίρνουν ούτε ευρώ», συμπλήρωσε.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε τα εξής:
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι κοντά στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, έχει επεξεργαστεί και καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη και την προοπτική του αγροδιατροφικού τομέα.
Σας τις επαναφέρω μήπως και κάτι αλλάξει σε εσάς.
1) Άμεση Προκαταβολή Ενισχύσεων μέσα στον Ιούνιο ύψους 850εκ ευρώ με ταμειακή διευκόλυνση που θα συμψηφισθεί με τις ενισχύσεις του 2020 αργότερα. Το δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους ενώ οι αγρότες θα μπορέσουν να αποκτήσουν εφόδια για να συνεχίσουν να παράγουν:
2) Ειδική εισοδηματική στήριξη όλων των αγροτών που επλήγησαν, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και όλων των κλάδων του πρωτογενή τομέα.
3) Αξιοποίηση των 460 εκατ.€ που επιστρέφονται στη χώρα μας από πρόστιμα, για εγγυοδοσία και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης.
4) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο
5) Πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία
6) ΄Ενταξη των αγροεργατών στο πρόγραμμα ενίσχυση εργασίας και αναζήτηση ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου,
7) Βιώσιμη λύση για τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης.
8) Υιοθέτηση της κάρτας αγροτικού πετρελαίου.
9) Αξιοποίηση στο maximum του Κανονισμού denininus για κάλυψη μέρους του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναφέρθηκα ήδη στους ελαιοπαραγωγούς.
10) Τέλος, ένταξη όλων των επενδυτικών παραγωγικών σχεδίων και ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr