Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Χάμι Ακσόι αναφέρει ότι η Τουρκία "δε θα ανεχθεί τετελεσμένα" όσον αφορά τα χερσαία σύνορα του Έβρου. "Δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926" ισχυρίζεται η Τουρκία, επικαλούμενη "φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες".
Πρόκειται για τη συνέχεια της υπόθεσης με ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης στον Νότιο Έβρο, στο οποίο βρέθηκαν πρόσφατα Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Η Ελλάδα απέστειλε διάβημα, ωστόσο, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Σχετικά δημοσίευματα, όμως και οι καταγγελίες που ακολούθησαν "φούντωσαν" την υπόθεση. Στο διαδίκτυο υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις, ενώ δεν άργησαν και οι ενστάσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης (κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ).
Στο Reporter αναδείξαμε το θέμα, για το οποίο ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να επιμένουν πως δεν υπάρχουν ξένες δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος.
Η Τουρκία με τη σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζει τη δική της πλευρά, που πράγματι αμφισβητεί την οριοθέτηση των συνόρων. Για να γίνει σαφές, ένας μικρός θύλακας γης στην περιοχή των Φερών αλλάζει μορφολογία λόγω του ποταμού και της στάθμης του νερού. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους Τούρκους να προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή.
Η ανακοίνωση του Σαββάτου δε είναι ιδιαιτέρως προκλητική και μιλά για "τετελεσμένα" που δεν πρόκειται να αποδεχθεί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών» των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας.
Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα.
Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.
Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.
Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr