Πρόκειται για μία περίεργη υπόθεση με αρκετά ερωτηματικά. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως στη θέση Μελισσοκομείο, στον νότιο Έβρο, βρίσκεται ένας μικρός θύλακας γης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που στην περιοχή έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 15 Τούρκοι εκ των οποίων οι πέντε είναι αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι 10 είναι του στρατού.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι αλήθεια πως δεν "σήκωσε" το θέμα, ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής κι ενώ είχε αρχίσει να δημιουργείται έντονη συζήτηση στα social media, απέστειλε στην Τουρκία διάβημα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εκτίμησε πως η συγκεκριμένη αντίδραση δεν είναι αρκετή και υποβαθμίζει το γεγονός.
Με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησαν άμεση ενημέρωση:
«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» προσθέτουν και ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».
«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν.
Επίσης, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς: «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.
Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.
Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.
ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω».
Απάντηση Δένδια
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αποφάσισε τελικά να αποφασίσει το πρωί του Σαββάτου, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι πιο ψύχραιμος και να μην υιοθετεί "ακροδεξιά fake news".
"Τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα", τονίζει ανακοίνωση του γραφείου του Νίκου Δένδια, που επίσης αναφέρει ότι "ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».
Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο".
Σημειώνεται επίσης πως "οΓενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.
Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλουκαι τωνακροδεξιών sites.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο".
Φαίνεται συνεπώς πως το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η Τουρκία απλώς προκαλεί και πως η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα της. Υποστηρίζει πως δεν υποβαθμίζει το γεγονός και αρνείται πως είναι υποχωρητική απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας. Η υπόθεση, πάντως, είναι μπερδεμένη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr