Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ήδη έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα στους τομείς της απλούστευσης των διαδικασιών, όπως η επικοινωνία και η διαλειτουργικότητα σημαντικού αριθμού βάσεων δεδομένων δημόσιου χαρακτήρα με στόχο την παροχή νέων και προηγμένων υπηρεσιών προς τον Έλληνα πολίτη, σημαντικός αριθμός ψηφιακών πλατφορμών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απευθείας διασταύρωση και έκδοση ληξιαρχικών πράξεων όπως της γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, αλλά και πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ σε online χρόνο από το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών.
Σχετικά για τον τομέα της απλούστευσης των διαδικασιών ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, και ιδιαίτερα στο μητρώο διαδικασιών του Δημοσίου που, για πρώτη φορά, θα περιέχει όλα τα αναγκαία βήματα για κάθε διαδικασία, και κανένας φορέας του Δημοσίου δε θα μπορεί να απαιτεί κάτι άλλο πέραν αυτών. Κάτι που, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα δώσει μεγάλη επιτάχυνση σε πλήθος διαδικασιών του Δημοσίου και θα μειώσει δραστικά το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τις διαδικασίες και θα «ξεμπλοκάρει» πλήθος έργων και προμηθειών.
«Από τις καθοριστικές προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελούν και οι επιχειρήσεις Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.
Στο τελικό στάδιο η παρουσίαση της «ψηφιακής Βίβλου»
Ο υφυπουργός κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δε θα μπορούσε να έχει τη θετική αντίδραση που είχε απέναντι στην πανδημία, εάν δεν είχε προηγηθεί προετοιμασία από το καλοκαίρι του 2019, και τόνισε ότι προωθούνται σύντομα λύσεις σε τομείς όπως η τηλε-ιατρική και ο τραπεζικός τομέας (ψηφιακό σύστημα επικαιροποίησης στοιχείων). Σημείωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο η παρουσίαση της «ψηφιακής Βίβλου», όπου θα περιέχονται τα απαραίτητα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου (η λίστα των οποίων θα είναι δυναμική), και τόνισε ότι είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τους τρόπους αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων και το υπουργείο θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την «εκπαίδευσή» τους.
Τόνισε επίσης, πως «αυτό το διάστημα μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει τεθεί σε διαβούλευση πριν την συζήτησή του στη Βουλή». Ο κώδικας εισάγει νέες και πιο σύντομες διαδικασίες και κυρίως λιγότερη γραφειοκρατία με σειρά ψηφιακών πρωτοβουλιών, όπως τον Ενιαίο Αριθμό του πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα και σειρά κινήσεων που εφαρμόζονται πρώτη φορά στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Όπως αναφέρθηκε από τους υφυπουργούς κ.κ. Γεώργιο Γεωργαντά και Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το Επιτελικό Κράτος συναντά το Ψηφιακό Κράτος, δημιουργώντας μια νέα, θετική δυναμική στις σχέσεις κράτους-πολίτη».
Οι ενδιαφέρουσες αυτές τοποθετήσεις και ανακοινώσεις, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεξαγωγής του δεύτερου κύκλου της συνάντησης Top Level Meeting, που διοργανώνεται επί συναπτά 17 χρόνια από την εταιρία Teamworks και αφορά στην παρουσίαση και ανάλυση των κυβερνητικών στρατηγικών, στην ανταλλαγή απόψεων, θέσεων και προτάσεων για την Ψηφιακή Στρατηγική μεταξύ των διευθυντικών στελεχών της αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT) και την κυβερνητικής ηγεσίας που είναι υπεύθυνη για την στρατηγική ανάπτυξή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr