Τα βασικά προβλήματα που αναδεικνύονται αφορούν κυρίως στις επιλογές για την ιδιότητα του κάθε καλλιτέχνη ή εργαζομένου στο χώρο του Πολιτισμού. Υπάρχουν απίθανες ιδιότητες όπως αυτές των "διακοσμητών βιβλίων με φύλλα χρυσού" ή των "στεγνωτών κινηματογραφικών φιλμ" και δεν υπάρχουν άλλες πιο.... φυσιολογικές, όπως αυτές του τραγουδοποιού για παράδειγμα ή του ενδυματολόγου. Οι επαγγελματίες βοηθητικοί ηθοποιοί δεν υπάρχουν καθόλου στη λίστα, όπως και οι ειδικότητες της σκηνής (μηχανικός σκηνής, φροντιστής κλπ).
Επίσης, όπως καταγγέλλουν καλλιτέχνες το σύστημα δέχεται καθηγητές ΑΕΙ, αλλά όχι καθηγητές ωδείων, δραματικών σχολών και σχολών χορού.
Η ομάδα support art workers που έχει δημιουργηθεί αυτό το διάστημα αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι για να ενταχθεί κάποιος στο σύστημα (εφόσον φυσικά βγάλει άκρη με τις άπειρες και σε πολλές περιπτώσεις απίθανες ειδικότητες), θα πρέπει είτε να είναι κάτοχος πτυχίου, είτε να έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει πως οι πιο νέοι στο επάγγελμα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.
Επίσης, στους περισσότερους καλλιτέχνες η πλατφόρμα εμφανίζει «σφάλμα» όταν επιλέγουν την ειδικότητα τους αν βέβαια κατάφεραν να ανοίξουν την πλατφόρμα, που συχνά - πυκνά... πέφτει.
«Στείλτε προτάσεις»
Το υπουργείο Πολιτισμού, τουλάχιστον, φαίνεται να αναγνωρίζει τις αστοχίες του και ανακοίνωσε την Πέμπτη πως "καθώς έχει εντοπίσει ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων, θα προχωρήσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας σε σχετικές συμπληρώσεις και διορθώσεις".
Καλεί λοιπόν τους καλλιτέχνες να στείλουν τις προτάσεις και επισημάνσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ώστε να επικαιροποιηθεί ο σχετικός κατάλογος και να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις.
Στην ανακοίνωση διατυπώνεται και πάλι η "πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μετεξελιχθεί η πλατφόρμα σε ένα απολύτως δυναμικό εργαλείο το οποίο θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα".
Οι καλλιτέχνες μαζεύουν λοιπόν τις προτάσεις τους, προκειμένου να τις στείλουν στο υπουργείο για να βρεθεί λύση. Άλλωστε και αυτοί από την πλευρά τους επιθυμούν να μπει μία τάξη στον κλάδο τους και να αποδεικνύεται ξεκάθαρα ποιοι εργάζονται και ποιοι βιοπορίζονται από την τέχνη τους. Άνθρωποι που η τέχνη τους είναι η δουλειά τους και που όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα άρθρα μας δεν μπορούν να επιβιώσουν στην περίοδο της πανδημίας αν δεν βοηθηθούν. Με τις παραστάσεις και τις συναυλίες να γίνονται με το σταγονόμετρο το φετινό καλοκαίρι, οι καλλιτέχνες εκπέμπουν SOS και φυσικά προχειρότητες σαν αυτές που παρατηρούνται στην πλατφόρμα καταγραφής περισσότερο τους προσβάλλουν, παρά τους βοηθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr