Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μουσικής θεωρούν πως το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει επιδείξει την παραμικρή ευαισθησία και πως ουσιαστικά τους αφήνει στη... μοίρα τους.
Για τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και το χορό υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι θα αντέξουν (αν και σε αυτούς τους κλάδους εκφράζονται ενστάσεις). Θα δοθούν επιχορηγήσεις και πιθανότατα θα γίνουν ορισμένες παραστάσεις. Θα επιδοτηθούν επίσης παραγωγές animation, ενώ λογικά και τα μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Αθηνών Επιδαύρου, θα γίνουν σε κάποιο βαθμό. Δεν θα καταργηθούν ολοκληρωτικά. Έτσι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, αλλά και τεχνικοί των παραπάνω χώρων, θα καταφέρουν έστω και δύσκολα να επιβιώσουν.
Για τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και ιδιαίτερα τους συνθέτες και τους στιχουργούς, όμως, τα πράγματα φαντάζουν πολύ πιο δύσκολα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το πότε θα ξαναεργαστούν, κανένας σχεδιασμός για να λάβουν έστω τα "ξεχασμένα" κέρδη τους από πνευματικά δικαιώματα, δεν λαμβάνουν επιδόματα και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να δώσουν συναυλίες.
Γιατί μην ξεχνάτε πως ένας συνθέτης, δεν είναι απαραίτητα και τραγουδιστής και μουσικός σε ορχήστρα. Όπως φυσικά το ίδιο και ο στιχουργός. Δεν έχουν κόψει ένσημα τον Μάρτιο για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας 450+, που εκπροσωπεί δημιουργούς συνθέτες, μουσικούς και στιχουργούς, που αναφέρουν για τις εξαγγελίες της κας. Μενδώνη: "Η μοναδική αναφορά που έγινε στον δικό μας χώρο, των συνθετών-στιχουργών, αφορούσε τα πειρατικά Sites".
«Μια τρύπα στο νερό», χαρακτήρισε τα μέτρα ο τραγουδοποιός, Στάθης Δρογώσης, θεωρώντας πως εκτός από τα παραπάνω, είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολες οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος τα 800 ευρώ. Απαιτούνται 50 ένσημα σε 9 μήνες.
«Ανεπαρκή και ελλιπή» χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σημειώνοντας ότι «τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές "γκρίζες ζώνες"». Όμως, «για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται».
Είναι ξεκάθαρο πως έγιναν βήματα από την Πολιτεία, αλλά ιδίως για τους καλλιτέχνες που εργάζονται στο χώρο της μουσικής τα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή. Και κρατήστε ότι οι συνθέτες κρατούν στα χέρια τους ένα γερό όπλο. Την καθολική απαγόρευση των έργων τους. Να αφήσουν δηλαδή ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο χωρίς ελληνική μουσική...
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr