Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη "βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας" από την ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος παρέθεσε τις πρωτοβουλίες και τις συμμαχίες που συνάπτει η Ελλάδα εν όψει της διαπραγμάτευσης αυτής.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δεχθεί τις αρχές της δίκαιης κατανομής και της αλληλεγγύης. Ζητάμε τη σταθερή και αποτελεσματική αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και "επειδή είμαστε σε μια περιοχή που παράγει κρίσεις και έκτακτες συνθήκες", προτείνουμε και έναν έκτακτο μηχανισμό "υποχρεωτικής αλληλεγγύης" σε περιόδους κρίσεων. Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος ο μηχανισμός αυτός θα μπαίνει σε λειτουργία άμεσα και δεσμευτικά "μόλις ένα κράτος αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες".
Προειδοποίησε ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "κάνουμε έναν αγώνα δύσκολο" προκειμένου να περάσουν αυτές οι θέσεις και σημείωσε ότι κατά τη διαπραγμάτευση υπάρχουν οι εξής τρεις ομάδες χωρών: οι χώρες της πρώτης γραμμής (όπως η Ελλάδα) "που έχουν σημαία τους την αποτελεσματική αλληλεγγύη", οι χώρες προορισμού (όπως Ολλανδία, Γερμανία) που έχουν επιφυλακτική στάση στην αλληλεγγύη, και οι χώρες του Βίζεγκραντ που επιδεικνύουν μηδενική αλληλεγγύη.
Βεβαίωσε πάντως ότι έχουμε κάνει την απαραίτητη διεργασία που θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε "αποτελεσματικά και με επιρροή" τις θέσεις μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr