Η συζήτηση για τα εργασιακά στη Βουλή είναι αλήθεια πως σε ορισμένα σημεία ξέφυγε από το θέμα, ενώ υπήρξαν και αρκετές προσωπικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, για τον κατώτατο μισθό έγινε επί της ουσίας συζήτηση με προτάσεις, ανταλλαγή απόψεων, συγκλήσεις, αλλά φυσικά και αντεγκλήσεις.
Ας δούμε αναλυτικά τις θέσεις που εξέφρασαν οι αρχηγοί των κομμάτων, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε πως θα κινηθεί όπως προβλέπει ο νόμος.
Μητσοτάκης: Διαβούλευση τον Ιούνιο, όχι πλειοδοσία, όχι νούμερα
Άκουσε τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά με γλαφυρό τρόπο είπε πως δεν πρόκειται να πάρει το σφυράκι του Προέδρου της Βουλής, κ. Τασούλα και να κάνει πλειστηριασμό για τον κατώτατο μισθό.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ακριβώς ό,τι προβλέπει ο νόμος και το καλοκαίρι θα ξεκινήσει σχετική διαβούλευση των αρμόδιων κοινωνικών φορέων. "Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο και το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου", τόνισε συγκεκριμένα.
Ο Πρωθυπουργός προτίμησε να μην μπει σε λογική αριθμών και δεν ρίσκαρε κάποια εκτίμηση για το ποσοστό της αύξησης που θα δοθεί, ενώ δεν αποδέχθηκε και την πρόκληση που του απηύθυνε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ζήτησε να δεσμευθεί «εδώ και τώρα» για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ.
Τσίπρας: Πάτωμα το 7,5% συν 7,5% και... φλέρτ στη Γεννηματά
Το θέμα ανέδειξε ιδιαίτερα στις ομιλίες του (πρωτολογία και δευτερολογία) και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση 7,5% το 2020 συν 7,5% το 2021.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση πως η πρότασή του είναι ανεύθυνη και ανυπολόγιστη. Σημείωσε πως "αυτή ήταν η πρότασή μας και προεκλογικά. Δεν κάνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια", όπως μας κατηγορείτε. Αντίθετα, εσείς προεκλογικά λέγατε ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης. Προβλέπατε ανάπτυξη 4%, συνεπώς υποσχεθήκατε αύξηση 8%. Αφού δεν πιάνετε το στόχο της ανάπτυξης, τουλάχιστον δεσμευθείτε για αύξηση κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 5,6%, σε ποσοστό δηλαδή διπλάσιο της ανάπτυξης 2,8% που προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020".
Ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε στη δευτερολογία του στα παραπάνω και όπως είπαμε επέμεινε στο να κινηθεί βάσει νόμου. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανέπτυξε την πρότασή του και… φλέρταρε με τη Φώφη Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόταση που καταθέτει η κα. Γεννηματά για τον κατώτατο μισθό, αρκεί να μπει ελάχιστο πλαφόν στην αύξηση, επίπεδο του 7,5%. «Με… πάτωμα το 7,5% καταθέτουμε και μαζί την πρόταση νόμου», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά.
Γεννηματά: Ό,τι πουν οι κοινωνικοί εταίροι
Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον κατώτατο μισθό είναι να αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι που εκπροσωπούν εργοδότες και εργαζομένους. Ζητά να μην υπάρξει πολιτική εμπλοκή στο ζήτημα και η κυβέρνηση να ακολουθήσει την πρόταση που θα κάνουν οι κοινωνικοί εταίροι στη διαβούλευσή τους.
Δεν θέτει σε πρώτη φάση το μινιμούμ πλαφόν που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει να δούμε αν θα υπάρξει τελικά κάποιου είδους σύγκληση. Πάντως, στη δευτερολογία της, η κα. Γεννηματά δεν ανταποκρίθηκε στο φλερτ και δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα.
Κουτσούμπας: Άμεση αύξηση στα 750 ευρώ
Τη θέση του ΚΚΕ για τον κατώτατο μισθό ανέπτυξε από τη μεριά του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ζήτησε άμεση αύξηση στα 750 ευρώ.
Εκεί βρισκόταν λίγα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης και το ΚΚΕ θεωρεί πως είναι μία καλή αφετηρία για επαναφορά του σε επίπεδα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων.
Βαρουφάκης: Ναι μεν, αλλά…
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τον κατώτατο μισθό με μία παρατήρηση για το… ελληνικό παράδοξο. Όπως είπε «στα πανεπιστήμια διδάσκεται πως αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει και αύξηση του μέσου μισθού. Αντίθετα, στην Ελλάδα πέφτει. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».
Όσο για το ποια είναι η θέση του κόμματός του για το ζήτημα είπε πως είναι απόλυτα θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Με βάση την παραπάνω παρατήρησή του, όμως, δεν θα έχει μεγάλη σημασία, αν δεν συνδυαστεί και με άλλες δράσεις. Έτσι, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση φόρων για τους χαμηλόμισθους.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr