Οι Γερμανοί εκφράζουν την κατανόησή τους για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης», αλλά διαχωρίζουν τις εχθροπραξίες με τα ελληνοτουρκικά. Η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζει ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή «δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, αρκέστηκε μόνο στο ότι «σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη». Υπενθυμίζεται πως η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεωρούν μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν θα εκπροσωπηθεί στο Βερολίνο.
Σε κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ των δύο χωρών στη Μεσόγειο δεν συνιστά αντικείμενο της διάσκεψης την Κυριακή. Επεσήμανε δε πως επανειλημμένα η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να χαράζονται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι από δύο κράτη σε βάρος τρίτων. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται ότι τα συμφέροντα της πλήττονται από τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης δεν την καθιστούν εμπλεκόμενο μέρος στα εσωτερικά της Λιβύης.
Όπως τόνισε στο ίδιο μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η επιλογή των συμμετεχόντων «είχε ως γνώμονα το αντικείμενο» της διάσκεψης. Και αυτό είναι η συνεννόηση των «διεθνών παραγόντων» που διαδραματίζουν ρόλο στη Λιβύη προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση της ειρήνης. Όπως πρόσθεσε ακόμη, στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και κράτη που «αποδεδειγμένα» θα θελήσουν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση απέστειλε τις προσκλήσεις σε συνεννόηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ
Ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία
Το κριτήριο της επιλογής ήταν ότι τα κράτη και οι οργανισμοί που θα συμμετέχουν την Κυριακή στη διάσκεψη να διαδραματίζουν είτε ανοιχτά, είτε παρασκηνιακά κάποιο ρόλο εντός της Λιβύης. Η Αίγυπτος και οι Ιορδανία για παράδειγμα τροφοδοτούν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με όπλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Από τη Ρωσία, που επίσης στηρίζει τον Χαφτάρ, έχουν έρθει από τον περασμένο Σεπτεμβρίο ως και 1000 μισθοφόροι της παραστρατιωτικής ρωσικής Ομάδας Βάγκνερ.
Η δε πρόσκληση προς την Τουρκία δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αυτό το μήνα έχει στείλει στη Λιβύη 35 στρατιώτες για την εκπαίδευση των δυνάμεων της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian η τουρκική εμπλοκή είναι πολύ μεγαλύτερη. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν έρθει στη Λιβύη γύρω στους 2.000 τζιχαντιστές μαχητές που δραστηριοποιούνταν μέχρι τώρα στα μέτωπα της Συρίας, πολεμώντας για τα τουρκικά συμφέροντα.
Γερμανικοί στόχοι
Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι η διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα κατέληγε στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη. Δεδομένου ότι η χώρα είναι πλέον το σημαντικότερο σημείο αναχώρησης προσφύγων προς την Ευρώπη, η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα οδηγούσε σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση στην αύξηση των ροών. Επιπλέον, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την παρουσία τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας όλες οι συμμετέχοντες πλευρές στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν ήδη συμφωνήσει σε ψήφισμα για την τήρηση του εμπάργκου όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr