Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε σε πάνελ μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson και ανέπτυξε το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Το timing φυσικά δεν ήταν τυχαίο, καθώς είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην οποία θα θέσει ασφαλώς το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε μάλιστα ότι το Ταμείο έχει σε βάθος χρόνου επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης να μειωθούν οι στόχοι προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Αυτά τα μέτρα, όπως είπε είναι έτοιμος ο ίδιος να εφαρμόσει, εφόσον φυσικά οι θεσμοί συναινέσουν τελικά και επιτρέψουν στην Ελλάδα να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά της.
Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από ενδεχόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 80% για μείωση φόρων και κατά 20% για κοινωνικές δαπάνες.
Γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Μιλώντας για τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως η Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται εκτός γραμμής.
Σχολίασε δε με πολύ σκληρό τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: «Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ». «Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το Κυπριακό, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Αν η Τουρκία συμφωνεί γι' αυτό, μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr