«Τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης» τόνισε ο κ. Δένδιας, ενώ επανέλαβε τη βασική, διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία.
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία
Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι από τη μία πλευρά «επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είτε στο Αιγαίο είτε στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου είτε τελευταία μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
«Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Καταρχήν στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα με τον γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη. Από εκεί και πέρα, ανέδειξε τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στην ΕΕ και χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησεων φιλικών χωρών που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Σε αυτό το σημείο μίλησε για τις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία και προανήγγειλε ότι προσεχώς θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Μαρόκο.
Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τις αδελφικές. Αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και του ιδίου με τον ομολόγό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ανάγκη συμμόρφωσης για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Μιλώντας για τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας να δοθεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε πάψει να υπογραμμίζουμε και στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ, ότι υπάρχει σαφής αιρεσιμότητα».
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, επισήμανε την ανάγκη την απόλυτης συμμόρφωσης με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Για την Αλβανία υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης με την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Χαρτογραφώντας τη δομική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού. Διευκρίνισε πως η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και η νέα φιλοσοφία, είναι η ενοποίηση του φορέα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής με τον φορέα της εξωστρέφειας της χώρας και της οικονομικής διπλωματίας. Όπως πρόσθεσε, η πρόκληση είναι η σύζευξη να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορέσει όχι μόνο να λειτουργήσει αποδοτικά αλλά και να μην είναι δυνατόν να ανατραπεί στο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr