Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την αλματώδη πρόοδο της Κίνας «υπό την στιβαρή και εμπνευσμένη ηγεσία» του Σι, η οποία όπως είπε οδηγεί στην ταχύτατη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της και αναδεικνύει τη χώρα σε παγκόσμιο οικονομικό παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης.
«Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να πορευθούμε μαζί σας και σ’ αυτό το νέο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι τούτο προκύπτει αβιάστως από το ότι ήδη συμμετέχουμε ενεργώς στις πρωτοβουλίες «Belt and Road» και «17+1», η οποία αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI. «Με τον τρόπο δε αυτόν η Ελλάδα αισθάνεται ικανοποίηση διότι το όραμα της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ Δύσης και Ανατολής αρχίζει να γίνεται πράξη» ανέφερε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο ΠτΔ, συμβάλλει τα μέγιστα η δέσμευσή μας, κατά την συνάντησή στο Πεκίνο, ότι η όλη συνεργασία μας έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους, όπως επίσης η «γενναία δήλωσή σας, ότι τάσσεσθε ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό του πλανητικό ρόλο για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Ο Έλληνας πρόεδρος σημείωσε πως η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, επιθυμώντας την ευρωπαϊκή προοπτική. Σημείωσε επίσης πως είμαστε υπέρ της έναρξης και προώθησης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία δεν είναι ακόμη μέλη. «Τούτο όμως προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσή τους στο σύνολο του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δίχως καμία εξαίρεση ή έκπτωση» ξεκαθάρισε.
Ως προς το Κυπριακό ζήτημα υπενθύμισε ότι η Αθήνα είναι υπέρ της άμεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του, με πλήρη τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, «κάτι που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μόνον ως ομοσπονδιακού τύπου κράτος μπορεί να νοηθεί, το οποίο μάλιστα δεν ανέχεται μειωμένη κυριαρχία, με στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».
Ο κ. Παυλόπους σημείωσε ότι τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θωρακίζουν οι στενές πολιτισμικές μας σχέσεις, οι οποίες έχουν ως θεμελιώδεις αντηρίδες τους Πανάρχαιους Πολιτισμούς μας, τους Πολιτισμούς εκείνους που συνυπάρχουν αρμονικά, επειδή έχουν στο επίκεντρό τους τον Άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων. «Είναι ακριβώς αυτός ο Ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των Πολιτισμών μας που αποδεικνύει ότι ο πραγματικός Πολιτισμός έχει την φυσική τάση διαλόγου με άλλους Πολιτισμούς, αφού, όπως ο Άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον, άλλο τόσο οι κοινωνίες που δημιουργεί έχουν την φυσική τάση ειρηνικής επικοινωνίας και συνύπαρξης με τις λοιπές» ανέφερε και κατέληξε
«Συμπερασματικώς, οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνιών όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαιρέσεις και παθογένειες, τις οποίες ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν’ αποδυναμώσει αποτελεσματικώς. Από εδώ λοιπόν, την Αθήνα, διακηρύσσουμε μ’ έμφαση ότι οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αλλ’ εκ καταγωγής είναι προορισμένοι να υπηρετούν τον Άνθρωπο και την Ειρήνη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζοντας τα τείχη των διαχωρισμών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr