Σε επίπεδο Κρατών και Πολιτικών Οργανισμών, καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή έχουν η διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας και ο τρόπος συγκρότησης και επιλογής του πολιτικού προσωπικού. Υπό μια στρεβλά διαμορφωμένη σχέση αξιολόγησης πολιτικών από πολίτες, επικρατούσες είναι η τάσεις, εστίασης σε προβλήματα επικαιρότητας και υιοθέτησης δράσεων άμεσης ανταποδοτικότητας. Παραδόξως, σε βάρος της διαχείρισης δομικών προβλημάτων και των σχεδιασμών μελλοντικής κεφαλαιοποίησης. Ανομολόγητος στόχος, η ζητούμενη εκλογική επιβράβευση,.
Ως αποτέλεσμα, μέρος της κοινωνίας ενστερνίζεται, πλέον, ώς ευτελή την ενασχόληση με τα κοινά, αποστρέφεται της πολιτικής και συσσωρεύεται, σταδιακά, στο συνεχώς διογκούμενο σώμα της αποχής.
Προβλήματα δομικά όπως αυτά της Οικονομίας, της Ασφάλειας ή το Δημογραφικό, απαιτούν μεταρρυθμίσεις άμεσα. Μεταρρυθμίσεις ακόμα και ποικιλοτρόπως επώδυνες κάποιες φορές, με προσδοκώμενα αποτελέσματα, κυρίως, στο απώτερο μέλλον.
Με διακύβευμα την Ασφάλεια, η εκκαθάριση των Εξαρχείων από την Νέα Δημοκρατία είναι θέμα σε έντονο φλερτ με την επικαιρότητα. Είναι προφανές ότι μια μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει ένα ποινικό κώδικά χωρίς την τροχοπέδη της αποσυμφόρησης των φυλακών, με πρόβλεψη επενδύσεων σε νέες ή νέου τύπου φυλακές και σύγχρονες σωφρονιστικές μεθόδους, δεν έλκει τηλεοπτικές κάμερες όπως μια αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, δεν ταΐζει τα βασικά μας ένστικτα και δεν παράγει εικόνες και εντυπώσεις κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Μπορεί να οικοδομεί συνθήκες ασφάλειας για το αύριο αλλά δεν αθροίζει ψήφους στο σήμερα. Έχει επώδυνο κόστος υλοποίησης άμεσο αλλά ωφέλεια μελλοντική. Όμως, εν απουσία ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού, τέτοιου τύπου εκκαθαρίσεις, δεν διορθώνουν κάποιο πρόβλημα.. Απλά, το διαχέουν στις διπλανές γειτονιές.
Το Δημογραφικό λόγω υφής δεν δημιουργεί γεγονότα και άρα επικαιρότητα που να συγκεντρώνει τους προβολείς της δημοσιότητας. Κατ’ επέκταση, χωρίς προβολή δεν γίνεται συνείδηση στον πολίτη ένα πρόβλημα που απειλεί σε βάθος χρόνου από την Οικονομία και το Ασφαλιστικό μέχρι την Εθνική μας Ταυτότητα. Το εξαγγελθέν επίδομα γέννησης τέκνων, από μόνο του, δεν είναι παρά μια διορθωτική ενέργεια. Μια δράση εντυπωσιασμού προς πίστωση στον εκλογικό λογαριασμό. Πως προβλήθηκε, πόσοι έμαθαν και ποιοι θυμούνται ότι το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε πρώτο το Δημογραφικό; Oτι από 27 Απριλίου 2017 έχει ζητήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το θέμα, με επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση; Ότι έχει καταθέσει πρόταση νόμου στην προηγούμενη Βουλή την οποία πρόκειται να επικαιροποιήσει και να επανακαταθέσει εκ νέου; Ελάχιστα προβλήθηκε, λίγοι το έμαθαν και σχεδόν κανείς δεν το θυμάται.
Η Οικονομία είναι ένα από τα θέματα που όσο αντιμετωπίζεται επιδερμικά δεν θα ευτυχίσει. Κατ’ επέκταση ούτε κι εμείς. Όσο αποτελούν ζητούμενο, διαδοχικά για τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, παροχές, επιδόματα, διανομές υστερημάτων και φοροληστρικών πλεονασμάτων, ευκαιριακές επενδύσεις με παρονομαστή το χαμηλό κόστος ή ανταποδοτικά οφέλη κοκ…, κυβερνούν την επικαιρότητα, εξουσιάζουν τα γκάλοπ και καταδικάζουν το μέλλον. Άλλωστε μια μεταρρύθμιση που θα επέβαλε ότι η ελάχιστη διάρκεια ενός φορολογικού συστήματος είναι τα 5 έτη και δεν μπορεί να αλλάξει με μικρότερη πλειοψηφία από τα 2/3 της Βουλής, δεν θα γινόταν πρώτο θέμα στα κανάλια. Κάπως έτσι, δύσκολα θα γίνει κάποτε αντιληπτή από την πλειοψηφία της Κοινωνίας, η αξία της δομικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με στόχο την διανομή ανάπτυξης. Χωρίς σταθερό Φορολογικό όμως, χωρίς βιώσιμο Ασφαλιστικό, με θολό το Εργασιακό, ακρωτηριασμένο το Τραπεζικό σύστημα και αναποτελεσματικό Αστικό Δίκαιο, κανένα επίδομα δεν θα είναι μόνιμο, κάθε παροχή θα ισχύει μέχρι να παύσει και κάθε επένδυση θα είναι είτε ευκαιριακή είτε επ’ ωφελεία ολίγων.
Οι δράσεις επαναρύθμισης και επιδιόρθωσης είναι συντηρητικό γνώρισμα. Συνιστούν ιδιότυπες επιφανειακές αλλαγές, με κρυφή πρόθεση να παραμείνουν, ουσιαστικά, όλα ίδια. Με στόχο τον εντυπωσιασμό και τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν μόνο εντός κοινοβουλευτικής θητείας χρήσης από εκείνους που τις υλοποιούν. Αφορούν το «τώρα», είναι πρόσκαιρες και ενέχουν πολιτική ιδιοτέλεια!
Οι μεταρρυθμίσεις είναι προοδευτικό γνώρισμα συνιστούν δομικές αλλαγές τα αποτελέσματα των οποίων αφορούν το καλό του συνόλου, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας επώασής τους και χωρίς να άγονται από την εγωιστική πρόθεση της κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων τους από τις μονάδες ή τα υποσύνολα που τις επιφέρουν. Αφορούν το «μετά», είναι ουσιαστικές και προϋποθέτουν πολιτική ανιδιοτέλεια!
Το «πριν» δηλώνει ταυτότητα.
To «τώρα» αποτελεί οπτική.
Το «μετά» δημιουργεί όραμα.
Από το ΠΑΣΟΚ ως θεμέλιο λίθο του Κινήματος Αλλαγής και παρονομαστή την συντριπτική αλλαγή που επέφερε στην εικόνα της χώρας για τους πολλούς - για όσους θυμούνται ή διαβάζουν - από το 81' και μετά, έως την Ε.Δ.Ε.Μ. που το «πριν» των στελεχών της απλώνεται αποκλειστικά στην ανοικτή κοινωνία και αγορά, η προοδευτική ταυτότητα του Κινήματος Αλλαγής είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη.
Από την ψύχραιμη, αταλάντευτη και πατριωτική στάση του Κινήματος Αλλαγής στο τέως Σκοπιανό έως την πρόσφατη πρωτοβουλία του να φέρει πρώτο στην δημοσιότητα τις χρεώσεις των Τραπεζών, ασχέτως αν εποχούμενη από τα ΜΜΕ χρεώνεται από την κοινή γνώμη στην Νέα Δημοκρατία, η οπτική είναι προφανής.
Από το ολοκληρωμένο «Σχέδιο Ελλάδα» και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία κοκ… μέχρι την πρόταση Νόμου για το Δημογραφικό, το Κίνημα Αλλαγής εκθέτει έμπρακτα και το όραμά του.
Η καλύτερη υπηρεσία προς τον πολίτη είναι η σπορά της υπευθυνότητας, οι ρίζες της συνέπειας, οι καρποί του οράματος και τα φτερά στην ελευθερία της επιλογής.
Νίκος Ιωσήφ
Μέλος Γραμματείας Τομέα Επικοινωνίας
Κίνημα Αλλαγής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr