«Η οικονομική και πολιτική ρευστότητα των τελευταίων ετών, αλλά και οι πολλαπλές προκλήσεις δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές, έπληξαν μεταξύ όλων των άλλων και την εμπιστοσύνη του κόσμου στην κοινωνική ασφάλιση» αναφέρει ο κ. Μηταράκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».
Στο άρθρο του σχετικά με το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές και οι ηλικιωμένοι ανησυχούν για το μηνιαίο τους εισόδημα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, παραμένοντας προσκολλημένη σε ένα αποκλειστικά διανεμητικό σύστημα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές που απασχολούν σήμερα σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης σημειώνει ότι η μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή έρχεται με τον δεύτερο πυλώνα, όπου εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κεφαλαιοποίηση στην επικουρική.
«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε επεξεργαστεί δείχνουν σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές των μελλοντικών συνταξιούχων. Ήδη, συγκροτήσαμε μία ομάδα εργασίας από στελέχη και εμπειρογνώμονες, που θα καταθέσει σχετικό πόρισμα πρότασης για τη νέα επικουρική, στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Στόχος είναι μέσα στο 2019 να ολοκληρωθεί η νομοθέτηση για το νέο σύστημα, το 2020 να αποτελέσει το έτος μετάβασης και τελικά το 2021 η νέα επικουρική να τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο, η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει αποδέκτες μόνο όσους θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 01/01/2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα» διευκρινίζει ο κ. Μηταράκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr