Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη διαμάχη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αθανάσιος Μπούρας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.
Αίτημα Κατρούγκαλου
Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την αναβολή της καθώς εκκρεμεί η εξέταση από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, του αιτήματος αναστολής που είχαν καταθέσει, η πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και 'Αννα Νάκου, ζητώντας να παγώσει η έκπτωση τους, στην οποία οδήγησε η ψήφιση του νόμου για το ασυμβίβαστο.
Σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί η αίτησή τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής ενώ στις 30 Αυγούστου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η αίτηση αναστολής και τον Δεκέμβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει. «Είναι αυτονόητη η υποχρέωση σεβασμού μας προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταλάβουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει της εξέτασης του αιτήματος αναστολής που έχει κατατεθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση της αναστολής. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως δείγμα σεβασμού προς τη δικαιοσύνη και τον εαυτό μας αλλά και στα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, αιτιολογώντας το αίτημα του για αναβολή της συνεδρίασης.
Απαντήσεις Μπούρα - Γεωργιάδη
«Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 49Α εμείς λειτουργούμε ως Επιτροπή Θεσμών. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Είμαστε μέλη μιας Επιτροπής που διατυπώνει γνώμη. Πρέπει εντός 5 ημερών από την υποβολή των βιογραφικών σημειωμάτων να συνεδριάσει και εντός 4 ημερών από σήμερα να διατυπώσει την έκθεση της περί των προτεινομένων προσώπων στην οποία θα καταγραφεί και η άποψη της μειοψηφίας. Η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα και ο υπουργός επισπεύδων», ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Μπούρα.
'Αμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη που απέρριψε τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε τελείως αντίθετοι στην πρόταση σας γιατί εμείς περιμέναμε την έκφραση γνώμης από το ΣτΕ επί του αιτήματος της προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η κ. Θάνου το οποίο όμως απερρίφθη. Αναγκαστικά προχωρήσαμε γιατί η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα πάρει το λιγότερο 2 με 4 μήνες και αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, και το κράτος και η αγορά θα έμεναν χωρίς λειτουργούς. Θα δημιουργούσαμε ένα τεράστιο κενό εξουσίας. Ασφαλώς πρώτα απεφάνθη το ΣτΕ και μετά προχωρήσαμε στο διορισμό».
«Αυτό που ζητάτε εσείς είναι να αφήσουμε τους επόμενους μήνες σε αδράνεια την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διαδικασία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Παρέμβαση Βούτση και απαντήσεις
Στήριξη στο αίτημα του κ. Κατρούγκαλου έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «έχει και πολιτική και νόμιμη βάση για τη λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών».
«Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο όπου κατόπιν αμφισβητήσεων ή παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας να καθαιρεθούν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να προσφεύγουν στο ΣτΕ. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο να νομολογούμε επί της ουσίας σήμερα», τόνισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Βεβαίως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην απόφαση του ΣτΕ, όμως ήταν σε γνώση της κυβέρνησης όταν, με πολιτική προπέτεια έσπευσε για λόγους δικούς της να προχωρήσει σε καθαιρέσεις. Κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να κάνει και έτσι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν υπήρξε καμία διακοπή αλλά σεβασμός στο εργασιακό δίκαιο. Ήταν μια πρωτοφανής παρέμβαση και καλείται κατόπιν της πολιτικής αυτής προπέτειας της κυβέρνησης η Επιτροπή Θεσμών να συνεδριάσει».
Ο κ. Μπούρας χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βούτσης, αντιτείνοντας ότι η Επιτροπή κινείται σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και πρέπει ο διορισμός να γίνει στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. «Διατύπωση γνώμης εκφράζουμε. Δεν έχουμε κανένα άλλο δικαίωμα. Δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Θεσμών να παραλείψει το γεγονός ότι σε πέντε μέρες πρέπει να συνεδριάσει και σε 4 μέρες να διατυπώσει άποψη», τόνισε ο κ. Μπούρας.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής δεν μπορεί να είναι όμηρος των όποιων δικαστικών η άλλων εκκρεμοτήτων» και πρόσθεσε ότι «την πολιτική ευθύνη για όσα προκύψουν στο δημόσιο διάλογο την έχει απόλυτα η κυβέρνηση η οποία και θα χρεωθεί και την όποια αρνητική εξέλιξη αν υπάρξει».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, τόνισε ότι στην ουσία αυτό που γίνεται είναι μια αντιπαράθεση για τα πρόσωπα που στελεχώνουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τη κ. Θάνου και τη ΝΔ που δεν τη θέλει. Αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση δείχνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καμία σχέση με ανεξαρτησία για αυτό και εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Κατσιώτης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, διερωτήθηκε «σε περίπτωση που στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρξει διαφορετική απόφαση και δικαιωθεί η πρώην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού τι θα γίνει αφού θα έχουν διοριστεί ήδη τα νέα μέλη της και τι αντίκτυπο θα έχει στη κοινωνία αυτή η αντίφαση».
«Η Επιτροπή Θεσμών πρέπει να γνωμοδοτήσει. Η αντιδικία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ ουσίας γίνεται απλώς για τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού», υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας, χαρακτήρισε άκαιρη και αυθαίρετη την αντικατάσταση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού τονίζοντας ότι αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο.
Αιχμές Γεωργιάδη για ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνοντας τη συζήτηση και απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης τους κατηγόρησε ότι αυτό που στην ουσία προτείνουν είναι να παραιτηθεί η Βουλή χωρίς να διατυπώσει γνώμη.
«Η απόφαση που πήραμε μέσα στον Αύγουστο, γιατί είναι αδρανής μήνας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού- θέτοντας το ασυμβίβαστο, δεν ήταν πολιτικά προπετής αλλά πολύ σταθμισμένη για το δημόσιο συμφέρον. Αν παρέλξει η προθεσμία, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε διορισμό χωρίς την γνώμη της Επιτροπής Θεσμών. 'Αρα μας λέτε να παραιτηθεί το κοινοβούλιο χωρίς να εκφράσει γνώμη», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνία με το νόμο για το ασυμβίβαστο και την απόφαση της Βουλής. Ο νόμος όμως ισχύει και βάσει αυτού προχωρήσαμε. Αλίμονο αν υπουργοί και κυβερνήσεις σταματούσαν να εργάζονται, περιμένοντας τις εξελίξεις για την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης. Το ΣτΕ απεφάνθη, απέρριψε το αίτημα της κ. Θάνου. Εσείς θέλετε η Βουλή να παράσχει τη στήριξη της στη κ. Θάνου όταν το ΣτΕ δεν την στήριξε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr