«Στους δρόμους της Αθήνας υπήρχε μία αθόρυβη αντίδραση καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Η νίκης της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη και ο κόσμος ήταν κυρίως στις παραλίες παρά στους δρόμους», αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC Μαρκ Λόουεν στη σύντομη ανάλυσή του με τίτλο «Ένα μήνυμα για τους λαϊκιστές;».
«Έπειτα από τις έκτες εκλογές σε μία δεκαετία, αυτή η κουρασμένη χώρα φαίνεται πως αντέδρασε με συλλογική αδιαφορία», σχολιάζει ο Λόουεν για να προσθέσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας που αντιπροσώπευσε την αλλαγή υποχρεώθηκε από την Ε.Ε. να κάνει ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών.
«Και κάποιοι, οι οποίοι φλερτάρουν με τον λαϊκισμό, από τη Βρετανία έως τις ΗΠΑ, θα δουν στην περίπτωση της Ελλάδας ότι το πολιτικό εκκρεμές μπορεί να στραφεί προς την επικρατούσα τάση», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
«Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έδωσαν στην κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη την απόλυτη εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφότου κέρδισε με μεγάλη διαφορά έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνούσε με κυβέρνηση συνασπισμού από το 2015», αναφέρει η Χελένα Σμιθ από την «Guardian».
Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε τόσο μεγάλη παρουσία στο ελληνικό κοινοβούλιο από το 2007, πριν από την οικονομική κρίση και την παρατεταμένη ύφεση, επισημαίνει η «Guardian», προσθέτοντας ότι πολλοί από τους βουλευτές του κόμματος θα κάνουν τώρα το πολιτικό τους ντεμπούτο, άνδρες και γυναίκες οι οποίοι ανέλαβαν τη δέσμευση του κόμματος να ενεργοποιήσει ξανά την οικονομία προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να κερδίσει την εξουσία, εκθρονίζοντας την αριστερή κυβέρνηση η οποία κατηγορείται ότι επέβαλε ένα πακέτο διάσωσης το οποίο δεν ήταν αναγκαίο ανέφερε το Reuters, σε ρεπορτάζ του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Ειδική μνεία κάνει το πρακτορείο στην περίπτωση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, η οποία έχασε σημαντικό έδαφος.
«Το πάραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις» γράφουν οι «Financial Times». «Οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας» αναφέρουν οι Financial Times.
«Τέλος του παιχνιδιού για τον Αλέξη Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέτριψε τον αριστερό σχηματισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού κατά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, αφότου η Ελλάδα απέφυγε την πτώχευση», αναφέρει η «Monde», προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να «αναζωογονήσει την οικονομία» και να αφήσει πίσω την κρίση, τρία χρόνια αφότου ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, επισημαίνει η «Monde». Και αποδίδει την ήττα του Αλέξη Τσίπρα στο γεγονός ότι, μολονότι δημιούργησε ελπίδα τον Ιανουάριο του 2015, σε μία χώρα κλονισμένη από την κρίση χρέους και τη λιτότητα που της επέβαλαν οι πιστωτές της, αναγκάστηκε να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης με σκληρά μέτρα για να αποτρέψει την έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που οι ψηφοφόροι δεν του συγχώρεσαν.
«Η ιστορία τελειώνει εκεί που ξεκίνησε. Όπως ο Οδυσσέας, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε εκεί απ’ όπου έχει ξεκινήσει στο τέλος ενός μακρού ταξιδιού. Για την τελευταία προεκλογική του συνάντηση ενόψει των εκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε λογικά την πλατεία Συντάγματος, τη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, και θέατρο των βίαιων διαδηλώσεων στην κορύφωση της κρίσης χρέους, το 2012-2013», αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ της από την παραμονή των εκλογών η «Monde» με τίτλο «Το προαναγγελθέν τέλος της εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα».
Εκεί ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, απογειώθηκε για να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για πρώτη φορά, η αριστερά της Αριστεράς κατακτούσε την εξουσία στην Ευρώπη», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, ο Τσίπρας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στο τέλος μια σύντομης, χωρίς πάθος εκστρατείας. Στα 44 του, ο Τσίπρας παραμένει ο Οδυσσέας της ελληνικής πολιτικής: γοητευτικός, έξυπνος, σίγουρος για το τυχερό του αστέρι. Αλλά πόνταρε πάρα πολλά στο αναμφισβήτητο ρητορικό του ταλέντο και το χάρισμα του. Για πρώτη φορά στη ζωή του, το wonder boy φαίνεται ότι νικήθηκε. Φθαρμένος από την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τους Έλληνες καθ’ οδόν, κουρασμένους από τα μαγικά κόλπα του, εξαντλημένους από μια δεκαετία κρίσης και λιτότητας».
Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», κατά την οποία «μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα».
Η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και σημειώνει ότι ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι «η λανθάνουσα κρίση με την Τουρκία», καθώς η Άγκυρα «πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις της» στα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα αμφισβητώντας κυρίως τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από ο απεσταλμένος της ιταλικής «La Repubblica», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη ζημιά και ανέκτησε πέντε μονάδες συγκριτικά με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
«Η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή», προσθέτει.
«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει τη θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», σχολιάζει η «La Repubblica».
«Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού» είναι ο τίτλος του CNN, το οποίο αναφέρει σε κάθε περίπτωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό καθεστώς που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση και το απέρριψαν οι ψηφοφόροι το 2015. Σύμφωνα με το CNN, η χθεσινή ψήφος ήταν μία ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια σε μία κυβέρνηση που υποσχέθηκε πολλά και απέτυχε να τα πετύχει, αλλά και ένα μήνυμα στους απανταχού λαϊκιστές ότι τα πράγματα μπορουν να αλλάξουν και να ξαναλλάξουν.
H «Wall Street Journal» σημειώνει πως η Ελλάδα εξέλεξε μία συντηρητική κυβέρνηση, που υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ απέρριψε μία αριστερή κυβέρνηση που δεν μπορούσε να δώσει τέλος στη μακροχρόνια διολίσθηση της οικονομίας.
«O Κυριάκος Μητσοτάκης σφράγισε μία σαρωτική νίκη» μεταδίδει το Bloomberg και προσθέτει ότι το εκλογικό σώμα δίνει στην πρώην τραπεζίτη εντολή να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της χώρας. Τονίζει δε ότι οι επενδυτές περιμένουν από τον 51χρονο νέο πρωθυπουργό να αποδείξει τη φήμη του πολιτικού, που μπορεί να προωθήσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές.
Για ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί την Ελλάδα σε αλλαγή σελίδας κάνει λόγο η «Deutsche Welle». Παράλληλα δίνει έμφαση και στην είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κόμμα κατά της λιτότητας, που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη.
Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια αναφέρται στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να «επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη».
Με εκτενές αφιέρωμα για τις εκλογές στην Ελλάδα κυκλοφορεί σήμερα και η ισπανική «El Pais», η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ένα κύκλος ολοκληρώνεται στην Ελλάδα, «σαν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε ή σαν να ήταν ένα μακρινό όνειρο» και επισημαίνει ότι «παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μία πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών».
«Ο Αλέξης Τσίπρας αποδύθηκε σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία πάλευε ενάντια στο ρεύμα. Έβλεπε πως έπρεπε να αγωνιστεί απέναντι σε ένα εχθρικό σύστημα των μέσων ενημέρωσης, ενάντια στις επιταγές των δανειστών και την κόπωση των Ελλήνων, που είχαν κουραστεί από την ύφεση τόσων ετών», σχολιάζει επίσης η «La Vanguardia».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr