«Ο κ. Στουρνάρας στέλνει ως συνήθως τροχιοδεικτικές βολές για το νεοφιλελεύθερο σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί και μετά την κρίση και την έξοδο από το μνημόνιο. Το πρόβλημα δεν είναι το τι λέει ο κ. Στουρνάρας, όσο ότι ο πυρήνας αυτών των απόψεων ακόμη και σε πιο ακραία εκδοχή έχει ήδη αφομοιωθεί και ενσωματωθεί και στον πολιτικό λόγο του κ. Μητσοτάκη και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει τώρα, δημόσια, ότι πρέπει να υπάρξουν κίνητρα στους πολίτες για να επιλέξουν ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη … αρχικά είπε γιατί να αγοράζουμε καινούργιους τομογράφους όταν μπορούμε να αγοράζουμε ιδιωτικές υπηρεσίες … μετά το προχώρησε περισσότερο, αντί να επενδύουμε εμείς σε νέες τεχνολογίες αιχμής, να βάζουν ιδιωτικές εταιρείες τα μηχανήματα, να αξιοποιούν το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας και προφανώς να μετακυλήσουν μέρος του κόστους στον πολίτη, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν θα επενδύσει με κοινωφελή αλλά κερδοσκοπικό χαρακτήρα».
«Εμείς πενταπλασιάσαμε και εξαπλασιάσαμε την μεταβίβαση δημόσιων πόρων προς το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό που λέει ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Μητσοτάκης είναι ακριβώς το αντίστροφο, να αναδιανείμουμε δημόσιους πόρους υπέρ του ιδιωτικού τομέα, να δώσουμε περισσότερο χώρο στην αγορά και τον επιχειρηματικά οργανωμένο τομέα τα “φιλέτα” του εθνικού συστήματος Υγείας. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας προφανώς δεν θα ενδιαφερθεί να ενισχύσει ή να καλύψει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, την διαχείριση του τραύματος, τις μονάδες εντατικής θεραπείας που έχουν υψηλό κόστος. Του δίνουν τα πεδία όπου αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει υψηλή δυνατότητα γρήγορης απόσβεσης επενδύσεων και κερδοφορίας … είναι ένα σχέδιο που θα διευρύνει τις ανισότητες και θα συρρικνώσει τον “δημόσιο χώρο”, το κοινωνικό κράτος».
«Η πολιτική που εφαρμόσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αφορούσε και την μεσαία τάξη, όχι μόνο χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, μισθωτούς και συνταξιούχους. Μεγάλο μέρος των ανθρώπων που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη ήταν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που λόγω αντικειμενικής αδυναμίας δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, γιατί χρεοκόπησαν, έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους, βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Και ήρθε το δημόσιο σύστημα Υγείας και το κοινωνικό κράτος της χώρας και τους έδωσε την δυνατότητα να μην αισθάνονται ανασφάλεια την ώρα της αρρώστιας. Περιορίσαμε την ζώνη της υγειονομικής φτώχειας στην χώρα, μία παρέμβαση που αφορούσε και μεσαία στρώματα, θεωρώ ότι το αντιλαμβάνονται … η επένδυση στο κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι παράγοντας κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, αυτό είναι που ενδιαφέρει πρωτίστως αυτά τα στρώματα. Να υπάρχει προοπτική βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας, ενίσχυση των θέσεων εργασίας, αύξηση του εισοδήματος. Αποδείξαμε ότι πρέπει να συνδυαστεί με παρεμβάσεις προστασίας των αδύναμων και επένδυση στο κοινωνικό κράτος».
«Το αριστερό, προοδευτικό σχέδιο που υλοποιήσαμε, είναι πραγματικά αυτό που καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, οφείλουμε και το έργο μας να το αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε τον σχεδιασμό ανάπτυξης του εθνικού συστήματος Υγείας με έμφαση στην ποιότητα. Μετά την μάχη της επιβίωσης, τώρα πρέπει να κερδίσουμε την μάχη της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας στην φροντίδα, του σεβασμού στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr