Στο «μενού», όπως έχει ήδη προαναγγελθεί είναι τα μέτρα και οι παροχές που θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση και αιχμή το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις.
Το ραντεβού προανήγγειλε από τα Γρεβενά την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους», είπε ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας γνωστό ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό θα καταλήξουν στην τελική ρύθμιση του σχεδίου των 120 δόσεων.
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι στη συνάντησή τους θα γίνει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019 - 2020. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι δεν θα δοθεί υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος, αλλά εξετάζονται άλλες λύσεις με πιο μόνιμο χαρακτήρα.
Τον τόνο ήδη έδωσε από χτες ο Πρωθυπουργός από τα Χανιά. «Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Όσα πετύχαμε είναι το μεγάλο μας όπλο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας χθες στην Κρήτη.
Ήδη κι εν όψει της έλευσης των θεσμών όπου θα τεθούν υπόψη τα συγκεκριμένα μέτρα εξετάζονται τα εξής ενδεχόμενα:
- Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου ορίου, κάτι που όμως έχει βαρύ δημοσιονομικό κόστος (1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021). Με το θέμα αυτό συνδέεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά). Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου.
- Μειώσεις ΦΠΑ με μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερη κατηγορία ή μειώσεις συντελεστών
- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά. Το μέτρο αυτό, είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.
- Επιλεκτικές μειώσεις και διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ για μεσαία εισοδήματα και περιουσίες
- Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015, με δημοσιονομικό κόστος 150-200 εκατ. ευρώ.
- Εφάπαξ επιδόματα τύπου «13ης σύνταξης» ή/και χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
- Στήριξη των δομών παιδείας και υγείας
Στο μεταξύ σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών οι προβολές για υπερπλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια δίνουν αρκετό δημοσιονομικό χώρο. Όπως αναφέρεται «στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι με την παρούσα κατάσταση - χωρίς αλλαγή πολιτικής - θα υπερκαλύπτονταν για κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός χώρος (δηλ. η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2020, 0,6% το 2021 και 1,1% το 2022.»
Μάλιστα τονίζεται ότι οι λεπτομέρειες της κατανομής του δημοσιονομικού χώρου - τι δηλαδή θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και τiστην αύξηση των δαπανών - θα καθοριστεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κατανομή είναι ενδεικτική, όπου το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του Υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι πέρα από τις μειώσεις φόρων και τις μεταβιβάσεις με τη μορφή επιδομάτων στο επίκεντρο είναι και τομείς κοινωνικής πολιτικής όπως η παιδεία και η υγεία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr