Ομολογεί, όμως, παράλληλα, ότι η Κομισιόν είναι ανέτοιμη, προς το παρόν, ν’ αντιμετωπίσει μία τέτοια απειλή, λέγοντας ότι «για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι διασυνδέσεις μεταξύ κλιματικής αλλαγής και εκτοπισμού των πληθυσμών, απαιτείται περαιτέρω τεκμηριωμένη ανάλυση.»
Στην από 29 Ιανουαρίου 2019 γραπτή του ερώτηση, ωστόσο, ο έλληνας ευρωβουλευτής, επικαλούμενος διεθνή στοιχεία, είχε επισημάνει πως, το 2017, δεκαεννέα εκατομμύρια πολίτες μετακινήθηκαν από τους τόπους κατοικίας τους, λόγω των ακραίων φαινομένων σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως.
Υπογράμμιζε δε ότι, ο αριθμός αυτός ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εκτοπισμένων ατόμων λόγω ένοπλων συγκρούσεων και ανέφερε ότι, την σοβαρότερη έκθεση στους κινδύνους των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν αλλά και αρκετά κράτη της Αφρικής, στις οποίες κατοικεί πληθυσμός περίπου 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων.
Στην σημερινή του απάντηση, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος αναγνωρίζει, ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδεχομένως να πολλαπλασιάσουν τις απειλές, ιδίως σε κατάσταση αστάθειας, και να οδηγήσουν σε μεταναστευτικά ρεύματα.
Φαίνεται δε να γνωρίζει ότι, το κλίμα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και οι φυσικές καταστροφές αλληλεπιδρούν ολοένα και περισσότερο, προκαλώντας προσφυγικές μετακινήσεις.
Δεν αναφέρει, όμως, τι μπορεί να κάνει η Κομισιόν επί του πρακτέου αφού, όπως συμπεραίνει, «προκειμένου να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι διασυνδέσεις μεταξύ κλιματικής αλλαγής και εκτοπισμού του πληθυσμού, απαιτείται περαιτέρω τεκμηριωμένη ανάλυση.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr