Το κύριο κινεζικό ειδησεογραφικό δίκτυο CCTV 13 και η ιστοσελίδα CNR (CHINA NAΤIONAL RADIO) προέβαλε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κίνας, Xi Jinping, δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τους μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας και Κίνας και τη σημασία τής Πρωτοβουλίας για το νέο, σύγχρονο "Δρόμο του Μεταξιού", αλλά και στα όσα είπε ο Κινέζος Πρόεδρος για τη σημαίνουσα θέση της ιστορίας και πολιτισμού των δύο χωρών, αλλά και στη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες στην εθνική τους ανάπτυξη και αναγέννηση.
Η Κίνα προσβλέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα υποδειγματικό ρόλο συνεργασίας για άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της εν λόγω Πρωτοβουλίας και προσβλέπει στην ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας εντός της BRI για την οικοδόμηση ενός σημαντικού κέντρου συνδεσιμότητας και διαμετακομιστικής συνεργασίας στην Ελλάδα, τονίζουν δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Στις συναντήσεις του Κινέζου Προέδρου με ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο κ. Τσίπρας, αναφέρονται πολλά ΜΜΕ όπως οι εφημερίδες BEIJING RIBAO, HEXUN, FANGTIAN XIA κ.ά.
Το CCTV 13 προέβαλε και τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang αναφέρθηκε στα αποδοτικά και θετικά αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας και ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της και στη σημαντική δυνατότητα των αγορών της να αποτελέσουν επενδυτικό προορισμό για την Κίνα.
Το σχετικό ρεπορτάζ παρουσίασε και πλάνα από την υπογραφή του τριετούς Σχεδίου Δράσης Ελλάδας- Κίνας από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή επικεφαλής της NDRC Zhang Yong.
Η δε ιστοσελίδα της Εθνικής Κινεζικής Ραδιοφωνίας CNR προβάλλει τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών σημειώνοντας τα όσα ανέφερε ο κ.Li για τη «στήριξη της Κίνας δια της πολιτικής BRI στις εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές της Ελλάδας και την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, επιστημών και τεχνολογίας, ψηφιακής οικονομίας, και στην βούληση της Κίνας να ενισχύσει τις εισαγωγές υψηλής ποιότητας αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την Ελλάδα».
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη στρατηγική σύγκλιση και ταυτότητα απόψεων, μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της προόδου που αποτυπώνεται στις διμερείς τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τη βούληση της Ελλάδας για μια ανάπτυξη ισόρροπων σχέσεων με την Κίνα, και καλωσόρισε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στη διμερή συνάντηση του κ. Τσίπρα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang αναφέρονται διάφορα μέσα ενημέρωσης (πρακτορείο ΝΕΑ ΚΙΝΑ, δορυφορικό δίκτυο CCTV-1 και ιστοσελίδα RENMIN NET / CPC.PEOPLE.COM της εφημερίδας ΛΑΪΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ), που προβάλλουν -μεταξύ άλλων- τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το ότι η Ελλάδα προσδοκά στην περαιτέρω ενίσχυση της Σχέσης Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας της με την Κίνα και στο να καταστεί γέφυρα επικοινωνίας και συνδεσιμότητας της Ασίας με την Ευρώπη- Δύση.
Στην ομιλία του πρωθυπουργού στην εναρκτήρια συνεδρία του φόρουμ αναφέρεται η εφημερίδα του Πεκίνου XINJING BAO, ενώ η εφημερίδα ZHONGQING φιλοξενεί ολοσέλιδα δηλώσεις του κ.Κατρούγκαλου σε ιαπωνικά ΜΜΕ για την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του στην Ιαπωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr