Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για ανεδαφική προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας να εξισώσει την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας από τουρκικά μαχητικά με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
«Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», αναφέρει το ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση πως το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι «σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».
Η ένταση έρχεται περίπου έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γειτονική χώρα, όπου συμφωνήθηκε με τον κ. Ερντογάν να γίνουν διμερείς προσπάθειες ώστε να πέσουν οι τόνοι και να δρομολογηθεί εκ νέου συζήτηση γύρω από υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η ελληνική διπλωματία σημειώνει πως η «επιλεκτική εφαρμογή» του διεθνούς δικαίου «εκθέτει» μόνον την Τουρκία, προσθέτοντας αιχμηρά ότι η στάση της Άγκυρας υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή και δεν συνάδει με τον συμμαχικό ρόλο της στο NATO ή την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Τουρκία […] θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», αναφέρει.
«Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη», δήλωσε νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί».
Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, που συχνά είναι οπλισμένα και πετούν σε μικρό υψόμετρο πάνω από κατοικημένα νησιά, είναι ένα από τα χρόνια σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η κόντρα οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της, όμως στους αιθέρες ασκεί κυριαρχία σε έκταση 10 ναυτικών μιλίων με διάταγμα που χρονολογείται από το 1931.
Η Άγκυρα δεχόταν επί δεκαετίες τα 10 ναυτικά μίλια στον εναέριο χώρο, όμως κυρίως από την δεκαετία του 1990 έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στρατηγική.
Πάγια ελληνική τακτική είναι να καταγγέλλει τις υπερπτήσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε διεθνή φόρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr