«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» είπε ο υπουργός Οικονομικών, θεωρώντας ότι επειδή η νυν μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε ευνοϊκή ρύθμιση χρέους μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα συναινούσε στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Νικηθήκαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος. Κάτι που βέβαια τόνιζαν τότε σε πολλές ιδιωτικές συζητήσεις συνομιλητές της κυβέρνησης από τις λεγόμενες ξένες αγορές.
Ο κ. Τσακαλώτος παράλληλα παραδέχτηκε ότι έγιναν δυο λάθη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η απειλή εξόδου από το Ευρώ, που επέσειε συνέχεια τότε η Ελλάδα, σε ένα ιδιότυπο chicken game, τελικά εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις του Β. Σόιμπλε. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν γινόταν θα ήταν καταστροφικό συνολικά για την Ευρώπη. Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε ως λάθος την εκτίμηση ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να βρεθούν πόροι χρήσιμοι για την διαχείριση της κατάστασης.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα ο Ε. Τσακαλώτος επισήμανε ότι.: «Άξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι πίστευα» υπογραμμίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015 παραδίδοντας την κυβέρνηση, θα ήταν ήττα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Παραλλήλισε μάλιστα μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη τότε με τις επιπτώσεις που είχε η ήττα της Σοβιετικής Ένωσης σε όλα τα αριστερά κόμματα.
Σε σχέση με την κρίση της ΕΕ έκανε λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το έλλειμμα Δημοκρατίας αλλά και το ότι η νέα γενιά βιώνει χειρότερες συνθήκες από την προηγούμενη.
Αναφορικά με τις επιλογές πολιτικής στην Ελλάδα υποστήριξε ότι αν γίνονταν μόνο μειώσεις φόρων, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, αφού θα αυξάνονταν οι ανισότητες. Για το υψηλό Χρέος, παρατήρησε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σοβαρή τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας τον παρανομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ. Ωστόσο παρέπεμψε στο ευρωομόλογο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα Χρέους στα κράτη- μέλη, που τελικά οδηγούν σε πολύ υψηλότερα επιτόκια.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr