Στα θέματα που ακούστηκαν ήταν η Ελλάδα της κρίσης, τα στερεότυπα για τον Έλληνα – τεμπέλη και τις χώρες που υποστήριξαν ότι φταίνε οι Έλληνες και οι κυβερνώντες για τη μεγέθυνση του χρέους. Επιπλέον, συζητήθηκε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν λειτούργησε. Όταν λέει κανείς ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, αποποιείται των ευθυνών του. Το υποβόσκον μήνυμα ήταν ότι φταίξατε και πρέπει να πληρώσετε».
«Αν η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα και με ενωμένες αγορές, θα είχε καλύτερη πορεία. Το πρόβλημα στην Ελλάδα σύρθηκε», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Για τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Δεν είχε τεθεί θέμα να ελέγξουν την Ελλάδα. Η Μέρκελ πίεσε για το ΔΝΤ. Ως Πρωθυπουργός επιδίωξα να κάνω αυτό που έκανε ο Ντράγκι αργότερα, να πουν στην αγορές να μην ανησυχούν».
Για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είπε ότι «Η Ελλάδα παραμένει θετικά απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Για το ζήτημα του ευρωσκεπτικισμού σημείωσε ότι «Το πρόβλημα με την κεντροαριστερά είναι ο ευρωσκεπτικισμός. Αν η είχαμε μια πραγματική σοσιαλδημοκρατική σκεπτική στην Ευρώπη δεν θα υπήρχε τόσος ευρωσκεπτικισμός».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για το κλίμα που είναι ένα επίκαιρο θέμα και προκάλεσε μια κρίση στη Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα. «Ως σοσιαλιστική διεθνή καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία». Σε άλλα προβλήματα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό για το οποίο επεσήμανε ότι «δεν είναι λύση να κλείσουμε τα σύνορά μας», την οικονομία και την ανεργία στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
«Για την οργανωμένη φωνή της εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε ότι «αν υπήρχαν ισχυρά συνδικάτα, χωρίς να σημαίνει ότι κάνουν πάντα το σωστό, αν υπήρχε οργανωμένη φωνή τότε μπορεί να είχαμε απόδοση».
Αισιόδοξος φάνηκε απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης «Μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχουν προβλήματα αλλά θα προκύψουν προοδευτικές απόψεις και αυτό θα είναι το τείχος στον ευρωσκεπτικισμό και στους δημαγωγούς. Αν συνεργαστούμε οι προοδευτικές δυνάμεις και θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο, πρέπει να τους δώσουμε την ελπίδα», τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια κοινή πολιτική στα μείζονα ζητήματα προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή συνείδηση.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr