Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής. «Έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια στα οποία η χώρα μας άλλαξε, η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας τόνισε ότι «Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα», αναφέροντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2010-2014, την ύφεση και την απώλεια του Εθνικού Πλούτου, τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και την ανεργία, ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της διαδρομής».
Για την εξωτερική πολιτική είπε ότι εξαιρετικής σημασίας είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με την Κύπρο. «Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε ο Πρωθυπουργός. Για τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, «η Κύπρος», ανέφερε «αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «διπλωματικό αριστούργημα». «Γνωρίζετε ότι το απαιτητικότερο εγχείρημα όλων ήταν η επίλυση του ονοματολογικού με τη Βόρεια Μακεδονία. Μια υπόθεση που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες. Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας, η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια και θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».
Για τους κινδύνους που διέπουν την παγκόσμια κοινότητα είπε ότι «ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος για κάθε πολιτική ηγεσία. Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος και αυτός της αληθινής πατριωτικής ευθύνης».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μίλησε για τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου «αποφασίσαμε ότι ο πρώτος πυλώνας θα είναι η ενίσχυση της σχέσης μας με τα γειτονικά κράτη. Δεύτερος πυλώνας η ενίσχυση της παρουσίας μας στις Βρυξέλλες. Τρίτος πυλώνας να αναβαθμίσουμε τα θέματα συζήτησης με τα πέντε σταθερά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή η νέα πολυθεματική πολιτική έχει αλλάξει και τα δεδομένα σε σχέση με το Κυπριακό. Για πρώτη φορά στην τελευταία διαπραγμάτευση φτάσαμε πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού. Ο στόχος δεν επετεύχθη αλλά θα συνεχίσουμε».
Ακολούθησε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος σημείωσε ότι «διαλέξαμε το πιο δύσκολο μονοπάτι. Αυτό που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι που είναι δύσκολο, τη φιλία κατακτώντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των άλλων. Σκεφτήκαμε περισσότερο για τις μεταγενέστερες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, πράγμα σπάνιο, για κάτι που κάναμε τώρα και όχι στο παρελθόν». Σχετικά με τη μελλοντική πορεία των δύο κρατών εξήγησε ότι «Στη Συμφωνία υπάρχει και μια κοινή στρατηγική των δύο χωρών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις σχέσεις στο εμπόριο, στην επικοινωνία, στην ασφάλεια, στην εκπαίδευση, στη νοσηλεία». Τέλος, συνεχάρη τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών για αυτό που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κράτη.
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησαν και η αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ana Birchall, όπως και ο πρώτος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr