Τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών τόνισαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ρ. Τ. Ερντογάν, οι οποίοι στάθηκαν στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό, την τρομοκρατία και εν γένει τις βάσεις των σχέσεων των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Επιτυχής συνεργασία στο μεταναστευτικό
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «Οι χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν το 2015-2016, για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μπορέσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής ευρωτουρκικής συνεργασίας, να βάλουμε μπροστά την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία και να προωθήσουμε τον διάλογο των Υπουργείων Άμυνας και ΥΠΕΞ για τη μείωση της έντασης».
«Η τουρκική ακτοφυλακή έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο», σημείωσε ο Tαγίπ Ερντογάν, μιλώντας για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο μεταναστευτικό, όχι όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κυπριακό: Φτάσαμε κοντά στη λύση
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «Την ίδια στιγμή οι ΥΠΕΞ μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο νησί και φτάσαμε κοντά στη λύση. Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ».
«Να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης για το κυπριακό, με βάση την ισοτιμία των Τουρκοκύπριων», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι αλλά...
Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Συνέχισε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.
Σχετικά με το ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Ερντογάν τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί οδικός χάρτης με την Ελλάδα για την αντιμετώπισή της, ενώ όπως είπε περιμένει από την Αθήνα να σεβαστεί τα θύματα από την απόπειρα πραξικοπήματος και να μην δίνει άσυλο στους «φυγάδες».
Τουρκία και ΕΕ
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των ροών, για την ανάγκη αύξησης των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών.
«Συζητήσαμε και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής. Τονίζω τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιηθήκαν τα περασμένα χρόνια», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Απαραίτητη η επικοινωνία με αμοιβαίο σεβασμό
Για τις συνομιλίες μεταξύ των χωρών ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας» και πρόσθεσε πως «Τόνισα παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή».
Ερντογάν: Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι «Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του».
Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα και αναφερόμενος στη σημερινή κατ' ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.
«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «όλα τα θέματα Ελλάδας - Τουρκίας μπορούν να λύνονται με βάση το διάλογο και διεθνές δίκαιο. Μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα συζητώντας με τον φίλο μας».
Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως πρέπει να αναβαθμιστούν «Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας».
Μειονότητα Θράκης
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης και ανέφερε πως «οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους.
Τέλος για τη Χάλκη ανέφερε ότι «Όπως γνωρίζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή από το 1971, δεν φταίμε εμείς, όποτε μου λέτε για τη Σχολή, εγώ απαντώ να λυθεί και το θέμα των Μουφτήδων».
Για την επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου κατά την οποία οι δύο χώρες πραγματοποίησαν τη συνάντηση ο κ. Ερντογάν σχολίασε ότι «Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες και όχι να ασκούν πολιτική με ακρότητες».
Επόμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη
Αναμένεται διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη στην οποία όπως είπε ο κ. Ερντογάν θα συνοδευτεί από επιχειρηματίες και πρόσθεσε ότι πιθανολογείται να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr