Το κυβερνητικό «διαζύγιο» αποτελεί πρωταγωνιστή και αναπόσπαστο κομμάτι της ενημέρωσης στα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στην αποχώρηση Καμμένου, στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός και στο πως επηρεάζει αυτός ο διαχωρισμός το μέλλον της χώρας και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Γερμανία
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αντιδρώντας στη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και συνεχίζει «Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτησή του για την ελληνική κυβέρνηση. Το πόσα μέλη του Κόμματος των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους δεν είναι ακόμη σαφές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν βλέπει πάντως να κινδυνεύει η κυβέρνησή του. Ο κ. Καμμενος κάλεσε όλους τους υπουργούς του κόμματος των ΑΝΕΛ να παραιτηθούν επίσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποδεχόταν αυτές τις παραιτήσεις, αν υποβάλλονταν».
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Προβλέπεται ότι έως και τέσσερις βουλευτές - μέλη του κόμματος των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί επίσης να βασίζεται σε τρεις άλλες ψήφους από άλλα κόμματα. Σε περίπτωση ήττας, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πιθανές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου» εκτιμά το Spiegel.
Η γερμανική FAZ τονίζει ότι ενώ «η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ άνοιξε το δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ηγείται του δεξιού λαϊκιστικου κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες παραιτήθηκε διαφωνώντας για το νέο όνομα της πΓΔΜ. Η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχει 145 έδρες στο κοινοβούλιο και μέχρι σήμερα στηρίζονταν στους βουλευτες των ΑΝΕΛ για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή που έχει 300 έδρες. Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Για κυβερνητική κρίση στην Αθήνα κάνει λόγο η Handelsblatt τονίζοντας ότι το «εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ αποσύρεται από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας» και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Οκτώβριο».
Κύπρος
Το κρατικό ραδιόφωνο ΡΙΚ άρχισε το μεσημβρινό του δελτίο με την δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι αποδέχτηκε την παραίτηση Καμμένου και ότι θα αποδεχθεί και κάθε άλλη παραίτηση από τους ΑΝΕΛ. Οι τίτλοι του δελτίου ήταν: «Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Τσίπρας. Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Καμμένος αποχώρησε από την κυβέρνηση- Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης».
Στην είδηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνησή του θέλει καθαρές λύσεις γι' αυτό και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
«Ο Φιλελεύθερος» στην ηλεκτρονική του έκδοση έχει τίτλο «Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης-Νέος ΥΠΑΜ ο Ναύαρχος Αποστολάκης».
Ο «Πολίτης» γράφει «Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση».
Η «Καθημερινή» Κύπρου προβάλλει τις εξελίξεις με τους τίτλους «Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης-Νέος ΥΠΑΜ ο Ναύαρχος Αποστολάκης -Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Αποχώρηση ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση».
Γαλλία
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, γράφει η Γαλλική Le Monde. H εφημερίδα τονίζει ότι «ο Π.Καμμενος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και "Μακεδονίας" για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία γίνεται τώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Πάνος Καμμένος είναι ο ιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος το οποίο στήριζε την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα από το 2015. Ποτέ δεν έχει κρύψει την εχθρότητα του για τη συμφωνία με τη «Μακεδονία», θεωρώντας ότι αυτό το όνομα πυροδοτεί αξιώσεις για ελληνικό έδαφος» συνεχίζει η Le Monde.
«Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα ζητήσει αμέσως από το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι «Το θέμα της ονομασίας της "Μακεδονίας" είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ γράφει η Liberation. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας ζήτησε από την ελληνική Βουλή να προχωρήσει «άμεσα» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας του, που είναι ένθερμος αντίπαλος του νέου ονόματος της «Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα.
«Οι βουλευτές στην "Μακεδονία" συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη συμφωνία Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδος - ΠΓΔΜ, την οποία θεωρεί "αντισυνταγματική". Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές» ολοκληρώνει στο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα.
Τουρκία
«Τέλος ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Hürriyet, η οποία αναφέρει ότι η ημίωρη σχεδόν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο έριξε τους τίτλους τέλους στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας, παραθέτοντας την δήλωση του -μέχρι πρότινος- υπουργού Άμυνας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επόμενη κίνηση του Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς και στην τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Άμυνας.
«Έλληνας υπουργός Άμυνας έγινε σαφής» είναι ο τίτλος της ενημερωτικής ιστοσελίδας haberler.com, η οποία επισημαίνει ότι το πρωί ο αρχηγός του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας υπέβαλε την παραίτησή του μετά την μισής ώρας συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του, τοποθετώντας στη θέση του τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στραττού Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ ανακοίνωσε ότι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης».
«Χωρίζουμε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sözcü, η οποία με έκδηλο σαρκασμό σχολιάζει το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση από τον συνασπισμό. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε την απόφασή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση, έπειτα από τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας (σσ. κάνει αναφορά στον όρο Μακεδονία), ενώ ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα», σημειώνει η Sozcu, υπογραμμίζοντας εν συνεχεία ότι ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το δημοσίευμα της Yeni Safak, που αναφέρει χαρακτηριστικά στον τίτλο της ότι «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε - Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Ulusal στον ιστότοπό του δημοσιεύει μία φωτογραφία του Πάνου Καμμένου στην οποία γράφει «Παραιτήθηκε», σχολιάζοντας ότι οι εξελίξεις δεν σταματούν να τρέχουν «Η Ελλάδα βιώνει μία κυβερνητική κρίση. Οι φωνές αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό πληθαίνουν. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την παραίτησή του, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών», σημειώνει το δίκτυο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr