Η κ. Αχτσιόγλου συμμετείχε στη συζήτηση με αφορμή την δημοσίευση της “Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης του ΟΟΣΑ” και αντικείμενο την εφαρμογή της στα κράτη- μέλη, από κοινού με τον γγ. του ΟΟΣΑ, Angel Gurría, τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας, Ισπανίας και Χιλής και τους υφυπουργούς Εργασίας του Καναδά και της Ισπανίας.
Η Υπουργός Εργασίας, στην τοποθέτησή της, χαιρέτισε το γεγονός ότι «η νέα στρατηγική απασχόλησης του ΟΟΣΑ βασίζεται στην αρχή μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και απέχει από πολιτικές απορρύθμισης». Όπως εξήγησε, «τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ύφεσης εν μέσω της κρίσης, στόχευαν κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τα αποτελέσματα συντάραξαν τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία».
«Αυτό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας «δεν ήταν απλά καταστρεπτικό, αλλά αποκαλυπτικό: μέσα σε 5 μόνο χρόνια, η ανεργία αυξήθηκε από το 11% στο 27%, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην καταναλωτική ζήτηση και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25%».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνησή μας έκανε στροφή 180 μοιρών: εστιάσαμε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν καταργηθεί από το 2012, και την θέσαμε ως προτεραιότητα, ακριβώς επειδή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το κύριο εργαλείο για την αύξηση των μισθών, για μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς», και πρόσθεσε ότι «μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 20% στο 12%, μέσα σε 3,5 χρόνια κατορθώσαμε να μειώσουμε την ανεργία από το 26,5% στο 18,9% και τώρα σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «η πραγματική επίπτωση αυτών των αλλαγών στην οικονομία της χώρας ήταν η δημιουργία περισσότερων από 300.000 νέων θέσεων εργασίας και ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 1,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία» και τόνισε, τέλος, ότι «ένα καίριο συστατικό μιας ακμάζουσας οικονομίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της εργασίας. Είναι αδύνατον μία οικονομία να αναπτυχθεί ενόσω η κοινωνία βιώνει αναταραχές και απόγνωση, εξαιτίας της ανισότητας και της αδικίας. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η προστασία της εργασίας είναι θεμελιώδης για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι αυτό που χρειάζεται για να ακμάσει η οικονομία σε μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα».
Στο περιθώριο της Ημερίδας, η κ. Αχτσιόγλου είχε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Magdalena Valerio Cordero, η οποία επικεντρώθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που προωθούν και οι δύο Κυβερνήσεις για τον Ιανουάριο του 2019, καθώς και σε πλευρές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ισπανία το επόμενο έτος.
Τέλος, η Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον με τον Διευθυντή Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Stefano Scarpetta. Αντίστοιχα, σε διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας της Πορτογαλίας, Miguel Cabrita, τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες, Ελλάδα και Πορτογαλία, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr