Η παράμετρος Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα κομβική και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως όσο και να το θέλουν δεν είναι σίγουρο πως θα φτάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Ίσως ούτε καν στον προσεχή Μάιο. Για το λόγο αυτό «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
Αν αναλογιστεί άλλωστε κανείς και τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στις δέκα μονάδες και το κυβερνών κόμμα χρειάζεται χρόνο για να καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα. Πρέπει συνεπώς να βιαστεί και να συντονίσει τις κινήσεις της.
Από τον Νοέμβριο ξεκινά λοιπόν μία μεγάλη προσπάθεια αλλαγής κλίματος, η οποία ουσιαστικά βασίζεται σε δύο άξονες:
Παροχές και «σκληρό πολιτικό ροκ»
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως ο Πρωθυπουργός επανέφερε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που είχε «παγώσει» από το 2016.
Γνωρίζοντας πως επί της ουσίας η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρόκειται να… προχωρήσει, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει το θέμα για δύο κυρίως λόγους. Για να κάνει σημαία του την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα «στριμώξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έστω και κάπως… αυθαίρετα, στην εισήγησή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά είπε πως αν δεν πει «ναι» στην πρότασή του η ΝΔ, θα σημαίνει πως δεν θέλει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και είναι βέβαιο πως θα το επαναλάβει πολλές φορές το επόμενο διάστημα, όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι εδώ και χρόνια κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, γνωρίζει πως στην πρόταση της ΝΔ για Συνταγματική Αναθεώρηση, περιγράφεται η συγκεκριμένη πρόθεση και θα αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως μπορούν να βρουν και εκεί ένα σημαντικό ακροατήριο, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ψήφους.
Προανακριτική για την Υγεία
Στο πλαίσιο της πολιτικής… φωτιάς που θέλει να ανάψει το Μαξίμου εντάσσεται ασφαλώς και το σχέδιο για δημιουργία προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για σκάνδαλα στην Υγεία, βάζοντας στο κάδρο πέντε υπουργούς κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν είναι εφικτό να υπάρξει τέτοια Επιτροπή, η κυβέρνηση αρκείται στο γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης και να επαναφέρει ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό της υπόθεσης Novartis.
Παροχές με σημαία τις συντάξεις
Στο Μαξίμου βέβαια γνωρίζουν πως τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα. Θα πρέπει να κάνουν και κινήσεις μεγαλύτερης ουσίας, που θα έχουν αντίκτυπο στις καθημερινές ζωές των πολιτών.
Λόγω της δημοσιονομικής πίεσης, δεν υπάρχει χώρος για σημαντικές παροχές και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις «μεγεθύνει» προβάλλοντάς τες όσο καλύτερα μπορεί επικοινωνιακά.
Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται από το Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή όσο περισσότερες κινήσεις… ανακούφισης των πολιτών μπορεί. Και φυσικά να προκαλέσει την αντιπολίτευση να τις υπερψηφίσει.
Η… σημαία των παροχών είναι ασφαλώς η μη περικοπή των συντάξεων που η κυβέρνηση ελπίζει πως θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το πακέτο που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ενώ στο τέλος του έτους θα γίνει επίσης προσπάθεια να μοιραστεί και πάλι ως κοινωνικό μέρισμα το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει.
Ποιες παροχές έρχονται στη Βουλή
- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη, της τάξης του 20%.
- Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
- Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η του χρόνου σε ποσοστό 50%, ενώ καθολική εφαρμογή θα έχει από το 2020.
- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από την 1η.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%
- Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).
- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.
- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr