Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο αποτελεί ένα σχέδιο που εμείς ως Ν.Δ. οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και διαμορφώσαμε».
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, «αντί να συζητάμε για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και που θα λειτουργήσει ως μεγάλος εμπορευματικός σταθμός για τη χώρα και με σημαντικές διεθνείς προοπτικές, δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να συζητάμε ένα ακόμη σκάνδαλο της κυβέρνησή σας».
«Η μόνη σας ικανότητα είναι τα σκάνδαλα! Τι να πρωτοθυμηθούμε;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Τις πρόσφατες κατηγορίες Καμμένου προς Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι κυβερνητικά στελέχη πήραν χρήματα από τον Σόρος για να υπερασπιστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Τη μνημιώδη και ύποπτη σιγή του Πρωθυπουργού; Την απόκρυψη της επιστολής παραίτησης Κοτζιά και τις απειλές του για δημοσιοποίησή της; Το θέμα της αγοράς από την ήδη ζημιογόνο ΔΕΗ της ζημιογόνου εταιρείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ; Το θέμα των 1,6 δισ. που έχουν κατασπαληθεί για το χειρότερο καταυλισμό που έχει φτιαχτεί ποτέ για το μεταναστευτικό, στη Μόρια, από τους υποτίθεται ευαίσθητους αριστερούς; Το περίφημο σκάνδαλο Καμμένου με τα 300.000 βλήματα στη Σαουδική Αραβία; Την “εν κρυπτώ” εκχώρηση 10.119 ακινήτων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου για 99 χρόνια στο Υπερταμείο; Τις σοβαρότατες καταγγελίες του προσωπικού της ΕΡΤ, ότι βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή;».
Ο κ. Αυγενάκης συμπλήρωσε ότι «κι έρχεται ο κ. Σπίρτζης, να φέρει ένα ακόμη σκάνδαλο. Σας κληροδοτήσαμε μια σύμβαση επικερδή για το ελληνικό δημόσιο και καταφέρατε να την μετατρέψετε σε ένα ακόμη σκάνδαλο, όπου ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο».
Ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. διερωτήθηκε: «Γιατί διαφοροποιήσατε τους όρους της προκήρυξης; Γιατί μειώσατε, με τη Σύμβαση Παραχώρησης, το εφάπαξ τίμημα (προκαταβολή) που θα πρέπει να καταβάλει ο παραχωρησιούχος, σε 10 εκ. ευρώ; Γιατί αλλάξατε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΓΑΙΑΟΣΕ (Διαύγεια, 21/3/2018) που όριζε ότι το εφάπαξ τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο παραχωρησιούχος ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ; Και μάλιστα, την ίδια στιγμή, διπλασιάζετε, από 30 σε 60 χρόνια, τα έτη παραχώρησης. Τι μεσολάβησε άραγε και από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης, το εφάπαξ τίμημα μειώθηκε κατά 50%, προς όφελος του παραχωρησιούχου και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ;».
Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί άλλαξε ο συντελεστής δόμησης. «Γιατί αλλάξατε τη δυνατότητα που παρέχεται από τη Σύμβαση στον παραχωρησιούχο να κατασκευάζει και να εκμεταλλεύεται εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την εξυπηρέτηση των Χρηστών αλλά και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε τρίτους; Γιατί ο παραχωρησιούχος απαλλάσσεται από τα Δημοτικά Τέλη, υφιστάμενα και μελλοντικά; Γιατί κ. Υπουργέ δεσμεύετε το ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης (δηλαδή για 60 χρόνια), δεν θα πρέπει να επέλθει καμία απολύτως τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, που τυχόν να βλάπτει τον παραχωρησιούχο;», συμπλήρωσε.
Όπως πρόσθεσε, «όλες οι αλλαγές που κάνατε στη Σύμβαση, είναι όλες προς το συμφέρον του παραχωρησιούχου και ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, όλες οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν μετά την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς και χωρίς καμία απολύτως μετατροπή του προτεινόμενου τιμήματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr