Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή που απέστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τον στενοχωρεί και ελπίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα αλλάξει θέση. Είπε πως αν δεν το πράξει, τότε "πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ.Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του".
Η τοποθέτηση αυτή του Πρωθυπουργού αποτελεί μέρος της στρατηγικής που περιγράψαμε στο Reporter, αμέσως μετά την αποστολή της επιστολής προς τους πολιτικούς αρχηγου.ς
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τις προτάσεις της κυβέρνησης, λέγοντας πως «με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ώριμες και αναγκαίες τομές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα».
Όπως είπε, βασικός στόχος είναι «να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, αλλά και στους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες».
«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι συνθήκες είναι ώριμες, οι ανάγκες πιεστικές και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».
Οι βασικές προτάσεις
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι οποίες είναι:
-Καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος στο σύνταγμα και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Η τελευταία αποτελεί τον θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός.
- Κατατίθεται επίσης πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα προβληματισμοί. «Μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη, η απευθείας εκλογή από τον λαό, με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και σήμερα πρέπει να καταλήξει η ΚΟ στην τελική μας απόφαση».
-Πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετόςαπό τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής.
- Άλλο ένα μέτρο που αφορά την αρχιτεκτονική των θεσμών είναι και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
- Προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Μέτρα δηλαδή που φέρνουν τον λαό αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο.
Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο Πρωθυπουργός είπε πως «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία, που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το Κράτος».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο αναγκαίος διαχωρισμός των ρόλων δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα, «το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία».
Όπως είπε, «θέλω να διαβεβαιώσω και από αυτό εδώ το βήμα, την Ηγεσία της Εκκλησίας ότι εμείς προσερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα. Το ίδιο εξάλλου με έχει διαβεβαιώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,με τον οποίο μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση».
Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι:
• να προστατεύσει το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
• να κατοχυρώσει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων
• να αναγνωρίσει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό
• να ενισχύσει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr