Αναφερόμενος παράλληλα στα ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Βούτσης είπε ότι «την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα, θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό στην Ελλάδα και αντιστοίχως την ίδια ημέρα στην πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, οι τέσσερις πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου οι οποίοι θα εκδοθούν σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα».
Αναφορικά με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις σημείωσε ότι «στην Ολομέλεια, όπως έχουμε δεσμευτεί, στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, ενδεχομένως στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, θα έρθει το πόρισμα το οποίο έγκαιρα έχει διαμορφωθεί, από διετίας, και θα υπάρξει, πιστεύουμε υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, για μια ουσιαστική και επιτυχή έκβαση στη διεκδίκηση των δικαίων του ελληνικού λαού που αφορούν σε πάρα πολλές πλευρές αυτού που ονομάζεται “γερμανικές επανορθώσεις”. Δεν είναι μόνο οι δεκάδες, πάνω από 100 τόποι, στους οποίους συνέβησαν μαζικά εγκλήματα, έναντι των πολιτών και χρήζουν αποζημίωσης. Ταυτόχρονα είναι το κατοχικό δάνειο, είναι τα πολιτιστικά μνημεία, είναι τα θύματα που υπήρξαν από τον λιμό. Είναι δηλαδή, πολλές πλευρές οι οποίες με την ψυχραιμία αλλά και την ευθύνη η οποία θα πρέπει να μας διακρίνει γι΄ αυτήν την υπόθεση, θα παρουσιαστούν και νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί το σχετικό πόρισμα.
Θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
«Έγκαιρα, θα έρθει το ζήτημα και στην ελληνική Βουλή έτσι ώστε να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η δική μου ελπίδα». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Κ. Βλαχοδήμου.
Ο κ. Βούτης εκτιμά, μάλιστα, ότι «αφενός υπάρχει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται καθώς θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία, και αφετέρου εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή για να υπερψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας. Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό το θέμα».
Παράλληλα επισημαίνει ότι «υπάρχει ισχυρός τακτικισμός από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω σε αυτό το μείζον, εθνικών διαστάσεων ζήτημα, και αυτό είναι πολύ κακό. Έκανε κακό διότι θόλωσε την συζήτηση επί της ουσίας, η οποία θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί έτσι ώστε οι όποιες εύλογες ενστάσεις ή απορίες υπήρχαν να μπορούν να απαντηθούν και να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου».
Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών ο ΠτΒ σημειώνει: «Βλέπω, μέσα από τους δημοσιολογούντες, ένα μούδιασμα, μια αμηχανία από κάποιες πλευρές οι οποίες θέλουν να προσδώσουν κυβερνητική ευθύνη, να επαναφέρουν για μια ακόμη φορά τον ισχυρισμό για δήθεν ανεπιτυχή έξοδο από τα μνημόνια. Βεβαίως, αυτό βλέπω να γίνεται σε χαμηλότερους τόνους, συγκριτικά με το παρελθόν, διότι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι όλη η καταστροφολογία στην οποία είχαν επενδύσει, σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, από το 2015 έως το 2018, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr