Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Ο Πλουμπίδης ήταν η ψυχή της τεράστιας αντιφασιστικής εκδήλωσης που έγινε το 1943 μέσα στην κατοχή και απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση. Ήταν η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα τη στιγμή της κορυφαίας οριακής σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις δυνάμεις κατοχής. Και σαν τέτοιος αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα στο πάνθεο των πιο σταθερά αγωνιζόμενων και διακριτών ανθρώπων τις προηγούμενες δεκαετίες και ειδικά μέσα στην κατοχή.
Η εκδήλωση τιμής στον Νίκο Πλουμπίδη έγινε χωρίς ενστάσεις τουλάχιστον από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πέρα από αυτά που γράφουν οι διάφορες φασιστικές φυλλάδες. Ενθαρρύνουμε, εμψυχώνουμε, στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πραγματική ιστορία αυτής της χώρας και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.
Πιστεύουμε ότι μόνο αν αυτός ο λαός και η σημερινή νέα γενιά μελετήσουν την ιστορία μας όσο πιο αντικειμενικά, ολόπλευρα και σφαιρικά, θα έχει μέλλον ο τόπος μας. Θα μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε σε προοδευτικούς δρόμους. Διότι διαφορετικά, αυτό το μοναδικό το οποίο έχει σφραγίσει τη χώρα μας, ότι είμαστε η μόνη χώρα που έγινε εμφύλιος μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η μοναδικότητα όσο μένει κρυμμένη, όσο παραμένει επιλεκτικά αφορισμένη ή σε θολούς και διάμεσους δρόμους, διαμορφώνει μια αρνητική εικόνα, η οποία οδηγεί τις νέες γενιές στην απαξία της δημοκρατίας, της πολιτικής, της Αριστεράς, του σοσιαλισμού. Οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, ο αντιφασιστικός αγώνας ο οποίος πρέπει να δυναμώσει με αυτά που συμβαίνουν και στη χώρα μας, καθιστούν αναγκαία την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης».
Των εγκαινίων της έκθεσης προηγήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954». Κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν ήταν οι καθηγητές Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς και η διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Οι ομιλητές ανέδειξαν πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Πλουμπίδη, μέσα από τις ποικίλες και συχνά παράλληλες εκφάνσεις τους. Υπογράμμισαν ακόμη την καθοριστική συμβολή του στην επάνοδο της Αριστεράς στον Κοινοβουλευτισμό, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα γεγονότα της σύλληψης και της καταδίκης του, καθώς και στα πρόσωπα που σημάδεψαν τον βίο του. Οι ίδιοι θεματικοί άξονες που παρουσιάστηκαν στις εισηγήσεις των ομιλητών συνθέτουν και τις οκτώ ενότητες της έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται ποικίλα τεκμήρια της περιόδου και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Πλουμπίδη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο γιος του τιμώμενου, Δημήτρης Πλουμπίδης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και πολλοί πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.
Η επιστημονική ημερίδα και η έκθεση εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 ως τις 19:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr