Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέδειξε προφανώς τις σημαντικότερες ενδοκυβερνητικές διαμάχες, με κορυφαία όλων αυτή του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, μάλιστα προκάλεσε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τον Νίκο Κοτζιά να προκαλεί ουσιαστικά τον Πάνο Καμμένο να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση με ψηφοφορία στη Βουλή. Ο υπουργός Άμυνας ουσιαστικά... απαξίωσε τον υπουργό Εξωτερικών, αρνούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως συνομιλεί μόνο με τον Πρωθυπουργό.
Μπορεί η κόντρα λοιπόν των δύο υπουργών να έχει πάρει διαστάσεις, όμως, φανερώνονται πλέον κι άλλα "μέτωπα" που ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδιαίτερα, υπάρχει προβληματισμός για τις ενδοΣΥΡΙΖΑϊκές συγκρούσεις, που παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Φίλης εναντίον Παππά και στη... μέση η ΕΡΤ
Η κορυφαία κόντρα είναι αυτή στον Νίκο Παππά και τον Νίκο Φίλη, με αφορμή την ΕΡΤ. Το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός Παιδείας ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΡΤ, σημειώνοντας η κυβέρνηση "έχασε το στοίχημα", καθώς ουσιαστικά κάνει... ό,τι και οι προηγούμενοι. Ο κ. Φίλης είπε πως «η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το “μαύρο”. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση». Ο Νίκος Παππάς απάντησε πως «ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση στην ΕΡΤ».
Κόντρα και με τον Ευκλείδη
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ωστόσο, εμφανίζεται πρωταγωνιστής και σε μία άλλη κόντρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το "μέτωπο" αυτό ουσιαστικά άνοιξε με αφορμή τον ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός. Τότε, είχαν υπάρξει έντονες διαφωνίες για το αν ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να παραμείνει στο ΥΠΟΙΚ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος άσκησε βέτο στη μετακίνηση του Νίκου Παππά στο υπουργείο Οικονομίας. Κάπως έτσι φτάσαμε, σε επιθέσεις εναντίον του Ευκλειδη Τσακαλώτου, μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Documento, οι οποίες αποδίδονται στο περιβάλλον Παππά.
Οι ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη διαμορφωμένες πίσω από τα συγκεκριμένα μέτωπα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ενόψει και της διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις ευρωεκλογές, καθώς φυσικά και τις εθνικής εκλογές.
Δύο στρατόπεδα οι ΑΝΕΛ
Εκτός από τις κόντρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και οι ΑΝΕΛ, που επίσης εμφανίζονται "κομμένοι" στα δύο. Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα συντάσσεται με τη γραμμή Καμμένου στο Σκοπιανό, δηλώνοντας μάλιστα πως αν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, θα ρίξουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη ομάδα, στην οποία ξεχωρίζει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η οποία υποστηρίζει πως οι ΑΝΕΛ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Με αυτή τη θέση φαίνεται να συντάσσεται και η Έλενα Κουντουρά, η οποία μάλιστα, όπως και ο κ. Παπαχριστόπουλος, θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως την καλύτερη δυνατή και είναι εξαιρετικά πιθανό να την ψηφίσουν, εφόσον έρθει στην ελληνική Βουλή.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr