"Η συνάντηση με τον Σαλβίνι ήταν θετική. Ήταν η πρώτη μας διμερής επαφή και είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Του είπα ότι οι προτάσεις, που έγιναν πρόσφατα για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβάνονται στην δέσμη μέτρων που παρουσίασα στις Βρυξέλλες", τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά, υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την ενίσχυση της Frontex και τη μετατροπή της σε πραγματική αστυνομία συνόρων, την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, την επιτάχυνση των επιστροφών, τη συνεργασία και τις συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι, όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλους υπουργούς των χωρών μελών της Ένωσης, είναι πιθανό να επισκεφθεί κάποιες αφρικανικές χώρες, μαζί με τον Σαλβίνι.
Σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου, συνεχίζει να είναι αισιόδοξος, διότι "οι ευρωπαίοι ηγέτες, στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ζήτησαν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί μεταρρύθμισης του Κανονισμού και να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία". "Το ζητούμενο είναι να καταλάβουν όλοι ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες, υπό μια συνεχή πίεση", προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την ιταλική πρόταση για ταυτοποίηση των μεταναστών πριν αποβιβασθούν από τα πλοία, δηλώνει ότι "είναι κάτι πολύ περίπλοκο" και ότι "φυσικά, πρέπει πάντα να τυχαίνουν σεβασμού το διεθνές δίκαιο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία". Αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο δράσης της Επιτροπής προβλέπει την αύξηση των επαναπατρισμών των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
click here
"Βρισκόμαστε πάντως σε μια κατάσταση που θέτει κάποιες χώρες υπό πίεση, αλλά δεν είναι έκτακτης ανάγκης. Και για τον λόγο αυτό ακριβώς πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον δρόμο που πορευθήκαμε μέχρι σήμερα, διότι είναι σαφές ότι έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα", λέει στην Il Messaggero ο ευρωπαίος επίτροπος. Προβλέπει επίσης ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα θα είναι το κύριο θέμα της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές, και ότι "δεν θα είναι λίγες οι λαϊκιστικές δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευθούν".
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, "οι απαντήσεις που δόθηκαν έως τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεταναστευτικό ήταν σωστές, αλλά τώρα πρέπει να υιοθετηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη". Στις κυβερνήσεις, τέλος, που "επιμένουν να ακολουθούν έναν απομονωμένο, μοναχικό δρόμο", στέλνει το μήνυμα ότι "οι πολιτικές που οδηγούν σε αποτελέσματα δεν είναι εκείνες που εφαρμόζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr